Divlji kesten pun je i saponina, pa su se nekada njegovom hladnom maceracijom izrađivale vodene iscrpnine kojima se prala kosa i tijelo


Bila sam ovaj vikend u jednom malom mjestu pored Rijeke. Kao i u mnogim malim, starim mjestima, u centru je zasađeno drvo divljeg kestena (Aesculus hippocastanum). To je ono nejestivo, krupnog gorkog ploda. Ispod stabla kestena se sada, baš sada, nalaze mnoga otpala sjemenja spremna da se pokupe. Svježa su, donekle mekana i spremna za rezanje i pripremu preparata.

Od svježeg sjemena radimo tinkture, koristimo ga za izradu čaja ili upotrebljavamo kao prah. Divlji kesten djeluje protuupalno, smanjuje oteknuća, utječe na smanjenje hemeroioda, smanjuje propusnost i krhkost kapilara, potiče cirkulaciju, smanjuje bolove kod oteklina. U tradicionalnoj upotrebi koristi se kod problema s venama i cirkulacijom. Za tu svrhu tinkturom svakodnevno mažemo noge ako imamo problema s venama. Nakon što se tinktura upije, kožu je potrebno namazati kremom da se ne isuši od alkohola u tinkturi.

Tinkturu izrađujemo tako da svježe zrele sjemenke usitnimo nožem i njima napunimo čistu staklenku do polovice njene zapremnine. Ne natiskujemo biljni materijal.

Do vrha nalijemo alkohol, zatvorimo poklopac i nakon 3 tjedna procijedimo. Biljni materijal bacimo, a dobivenu tekućinu nazivamo tinkturom.

Ova tinktura se pije za jačanje nepropusnosti kapilara i smanjivanje upala vena te za jačanje želuca i smirivanje upale hemeroida. Kao i svaka tinktura, pije se na način da uzimamo 3 puta dnevno po 20 kapi rastopljeno u pola čaše vode.

Prah izrađujemo tako da sitno nasječeno sjemenje osušimo, sameljemo u prah u mlincu za kavu i pohranimo na mračno i suho mjesto. Koristi se za razna oštećenja sluznice, pogotovo za tretiranje afte. Obloge radimo tako da suhi prah zamijesimo s malo vode u tijesto. Stavljamo ga na bolna mjesta kod gihta, reume, ozeblina i povećane prostate. Ova upotreba danas je nešto rjeđa, a najčešća je upotreba masti od kestena.

Mast od divljeg kestena izrađujemo tako da pomiješamo 1 dcl tinkture od sjemena, 100 g lanolina, 100 g kantarionovog ulja i 30 g pčelinjeg voska. Lanolin, ulje i vosak stavimo u jednu posudicu i otopimo na pari, sve dobro izmiješamo. U ovu jako toplu otopinu, dok je još na vatri, polako ulijevamo zagrijanu tinkturu i stalno miješamo. Alkohol će isparavati (okom vidimo isparavanje), i kada sav ispari miješamo dok se smjesa ne ohladi. Kada je smjesa hladna, spremimo ju u čiste posude i pohranimo na mračno i hladno mjesto, nije ju potrebno držati u hladnjaku.

Divlji kesten pun je i saponina, pa su se nekada njegovom hladnom maceracijom izrađivale vodene iscrpnine kojima se prala kosa i tijelo. Danas, kada je pokret povratka prirodi uzeo maha, sve je popularnija njegova upotreba za pranje rublja, pogotovo kod osoba koja imaju dermalne alergije. U tu svrhu 4-5 sjemenki kestena izrezanih na komade stavlja se preko noći močiti u hladnoj vodi. Sutradan se iscrpina procijedi, dobivena vodena otopina se ulije u bubanj mašine za pranje rublja, a izrezani komadi kestena stave se u platnenu vrećicu, zavežu i dodaju u bubanj. Ovako prana roba posebno je pogodna za malu djecu osjetljive kože. Od vodene iscrpnine nekada su bile popularne i sjedeće kupke za tretiranje upaljenih hemeroida, ali je danas u sve bržem tempu života ovakva upotreba postala sve rjeđa.

Ipak, u zadnje vrijeme vidim sve češće po uredima tanjure s po 10-ak sjemenki divljeg kestena. Navodno na taj način djeluju protiv negativnog zračenja i reume.

Možda to ima neku poveznicu s prastarim običajem nošenja sjemenki kestena u džepovima hlača kao preventivnom mjerom protiv reume i kod muškaraca upala prostate. Ne znam, da sam muškarac možda bih preventivno neko vrijeme nosila za zdravlje prostate kestenje u džepu.