Iako se često blagdani poistovjećuju s poklonima, oni su puno više od toga. Dobro je prisjetiti se da materijalnim poklonima ne možemo zamijeniti vrijeme koje provodimo s našim najbližima

Prosinac je vrijeme blagdana, vrijeme koje je često popraćeno poklonima kojima se vesele veliki i mali.

Djeca imaju brojne želje. Spremno očekuju Svetog Nikolu i Djeda Božićnjaka da u njihove čizmice i pod bor stave sve ono o čemu sanjaju. Da, djeca su sretna i uzbuđena u ovom dijelu godine… No, kako je roditeljima? Nemali broj puta, kod roditelja se može javiti pritisak pa čak i panika poznajući želje svojih najmilijih. Kako djeca često nemaju percepciju vrijednosti igračaka niti pojam o novcu općenito, njihove želje obično premašuju financijske mogućnosti roditelja.

 

Trend materijalizma

U današnje vrijeme je trend materijalizma sve veći. Nove kolekcije odjeće, obuće, igračka i doslovno svega se proizvode kontinuirano. S obzirom na povećanu potražnju, nova kolekcija se ne izdaje samo jednom u sezoni već su dućani gotovo svaki tjedan preplavljeni novim artiklima.

Ako se i ne slažete s takvim trendom i željeli bi se držati jednostavnijih dana, poput razdoblja vašeg djetinjstva, to je danas vrlo teško.

Pritisak je doslovno sa svih strana. Djeca vide što imaju i dobivaju druga djeca i ukoliko vide nesrazmjer u odnosu na ono što su oni dobili, osjećaju nezadovoljstvo i vrše pritisak na roditelje da oni isto i dobiju.

To je začarani krug materijalizma – u kojem jednostavno nikada nije dovoljno dobro. Uvijek se pojavljuju novi trendovi i nove igračke. Zahtjevi postaju sve veći i veći kako dijete odrasta…

Mediji se također dobro uklapaju u cijelu priču. Od početka studenog počinje propaganda i stvaranje ugođaja za predstojeće blagdane. Marketinški stručnjaci posebno dobro znaju kako da prezentiraju najnovije igračke najmlađima. Kada se spoje sugestibilnost djeteta te osjetljivost i želja roditelja da ispune djetetove želje, dolazimo do dobitne kombinacije za potrošnju u kojoj se za cijenu ne pita.

 

Zajednički trenuci

Iako se često blagdani poistovjećuju s poklonima, oni su puno više od toga. To je vrijeme kada smo svi zajedno, vrijeme druženja s obitelji i bližnjima.

Dobro je prisjetiti se da materijalnim poklonima ne možemo zamijeniti vrijeme koje provodimo s našim najbližima. Ono za čim djeca najviše teže jest kvalitetno vrijeme koje im posvetimo. Pod kvalitetnim vremenom smatra se vrijeme koje provedemo s djecom bez ekrana i ostalih distrakcija. Vrijeme u kojem smo usmjereni samo na njih u igri i zabavnim aktivnostima.

 

Savjeti

- Dnevne rutine održite stabilnima. Tijekom blagdana roditelji često dozvoljavaju djeci potpuni izlazak iz rutina spavanja, obveza te drugih uhodanih rutina. Bez strukture u danu, veća je vjerojatnost da će se djetetovo ponašanje pogoršati. Primjerice, ako dijete najednom dobije neograničeni pristup slatkišima, ostaje budno tijekom noći, a spava po danu, to može imati za posljedicu česte promjene raspoloženja, razdražljivost i tantrume.

- Uživajte u zajedničkim zimskim radostima. Prošećite gradom koji je okićen lampicama, razgledajte sve ljepote koje donosi Advent.

- Zajedno s djecom izradite božićne ukrase ili čestitke. Djeca vole kreativnost, a ovo je dobra aktivnost koja može potaknuti dječju maštu. Nije važno koliko ste dobri u izradi ovako nečeg, bitna je zabava i zajednički trenuci. Na kraju možete zajedno odlučiti gdje ćete napravljene ukrase staviti.

- Kada razmišljate koji poklon da kupite za dijete, probajte se staviti „u njegove cipele“ – što bi dijete voljelo za poklon ( za razliku od stajališta – „Što ja smatram da djetetu treba“)

- Manje značajnih darova nasuprot više „općenitih/generičkih“ darova imaju veću emocionalnu važnost za djecu. Ako se usmjerimo na kupnju manje darova, u to ćemo uložiti  više truda i promišljanja, a djeci ćemo priuštiti ono što stvarno žele.

- Podučite djecu davanju. To je dobra prilika da zajedno s djetetom izdvojite igračke koje više ne treba ili ne koristi. Pripremljene stvari možete zajedno darovati nekome tko si nešto tako ne može priuštiti. Tako se kod djeteta potiče empatija i ono doživljava kako je to pomoći nekome.

I za kraj, možda pomalo otrcana, ali istinita rečenica – „Najljepši trenuci ne mogu se kupiti novcem!“ Odnosno, novcem ne možemo nadoknaditi našu odsutnost.

Posvetite blagdansko vrijeme djeci i bližnjima te uživajte u zajedničkim trenucima!