Kažu mi da u Mađarskoj postoji običaj da se nakon klanja kakve veće domaće životinje napravi svojevrstan ritual. Komadi masnoće (vrlo svježe, u svakom slučaju) rastope se na vatri i preliju po kruhu. (Slične svečanosti ne zaobilaze ni naše krajeve. Možda je samo topla krv u formi krvavica malo popularnija.) Kako se po gradovima nešto rjeđe kolje, dozvolite mi da vas podsjetim na podjednako štetan običaj razmazivanja mliječne masti (odnosno maslaca), što će dovesti do sličnih problema, ponekad i većih. IMA LI OSNOVE VJEROVATI DA JE MAST IZ VIMENA IŠTA BOLJA OD ONE IZ TKIVA? Masti obično dijelimo u 3 glavne grupe. Zasićene masti gotovo da su ekskluzivitet hrane životinjskog porijekla. U biljnom svijetu su rijetke (kokosov orah i kakao). A zasićene su vodikovim atomima, što ih čini gušćima. Tako se maslac većinom sastoji od zasićenih masti. Isto, naravno, važi i za druge mliječne proizvode, meso i jaja. Dodavanjem vodika u neka ulja, na umjetan način stvara se zasićena mast. Margarin, mljac! NEMA APSOLUTNO NIKAKVE DVOJBE (I TO TREBA DEBELO PODVUĆI!) DA ZASIĆENE MASNOĆE DIŽU NIVO KOLESTEROLA U KRVI, I TO VEĆINOM ONOG "LOŠEG", LDL KOLESTEROLA. To je i razlog što sve vodeće zdravstvene organizacije preporučuju smanjenu potrošnju ove forme masti. Ali, vjerujte mi da stvarno ne postoji razlog da uopće jedete hranu bogatu zasićenim mastima. Može vam donijeti samo bolest. Polinezasićene masnoće (PNM) i mononezasićene masnoće (MNM) dolaze u tekućoj formi, zbog nešto manje vodikovih atoma. Riječ je o uljima. PNM I MNM SU PRIHVATLJIVI POD JEDNIM OSNOVNIM UVJETOM: DA SE UNOSE KAO DIO ŽITARICA ILI POVRĆA. Kada se ove masnoće na umjetan način izvuku iz biljke i spreme u boce, neke dobre osobine postanu upitne. Općenito, situacija oko PNM i MNM prilično je konfuzna. I to zbog toga što se promatra samo jedan aspekt. A trebalo bi razmotriti i dobre i loše vijesti. PNM (ima je, između ostalog, u povrću, orašastim plodovima i ribi) i MNM (najviše je ima u maslinovom ulju) stvarno pokazuju osobinu određenog snižavanja LDL kolesterola u krvi. No, ako računate na to da maslinovo i druga ulja ponište negativne efekte zasićenih masti, moram vas razočarati. To se naprosto neće desiti. SNIŽAVAJUĆI UČINAK NA LDL KOLESTEROL AKTIVIRAT ĆE SE SAMO UZ ZNATNU REDUKCIJU ILI ELIMINACIJU ZASIĆENIH MASTI. Pri tome, uzmite u obzir da BILO KOJE ULJE POVEĆAVA KOLESTEROL U KRVI. Razlog je u tome što sva biljna ulja sadrže nešto zasićenih masti, neka više, a neka manje. Unosite li više ulja, unosit ćete i više zasićenih masti. Ovo je jako važno! U biljnim uljima nema kolesterola, ALI BILJNA ULJA DJELUJU KAO OKIDAČ ZA POJAČANO STVARANJE KOLESTEROLA, pa će koncentracija u krvi porasti. To važi i za maslinovo ulje, iako je ono zdravije zbog manje zasićenih masti od nekih drugih vrsta. Zapravo, NE BIH UPOTRIJEBIO RIJEČ "ZDRAVIJE", NEGO RAĐE "MANJE LOŠE". Od ulja naprosto treba bježati i jedan znanstvenik lijepo je primijetio:"Ukoliko obožavate prženje u dubokom ulju, vrlo malo ćete profitirati tražeći zdraviju formu masnoće. Prije bih rekao da birate između streljanja i vješanja." Još nešto zabrinjava. PNM u uljima (najveća koncentracija je u suncokretovom, sojinom i kukuruznom ulju) ometa djelovanje imunološkog sustava. Konkretnije, radi se o omega-6 masnim kiselinama (U ribama je omega-3, što je bitno različito.). Ovakvo stanje može stvoriti veću sklonost infekcijama, čak i raku. POJAČANI RAST TUMORA PRIMIJEĆEN JE KOD LABORATORIJSKIH ŽIVOTINJA, HRANJENIH ULJIMA S VIŠE PNM. Želite li brzo doznati kako stoje stvari kod vas, stavite u omjer ukupni kolesterol s "dobrim", HDL kolesterolom. (Praćenje samo HDL kolesterola nema puno smisla. Naime, SVE MASNOĆE GA PODIŽU, ČAK I ZASIĆENE.) Ukoliko je rezultat manji od 3, nemate se čega bojati i problemi s krvožilnim sustavom daleko su od vas. Rezultat oko brojke 5 znači srednji rizik (prilično, obzirom na učestalost bolesti), a sve vrijednosti iznad 9 karakteristika su vrlo ozbiljnog stanja. Možda pomišljate na riblje ulje, eliksir iz morskih dubina? Slijedeći put: Pomaže li riblje ulje?