Već smo govorili o pudlama, maltezerima i westijima a uz ove popularne pasmine svoje mjesto zauzima i engleski koker španijel. Na prvi pogled ova elegantna,mala pasmina zapravo je prava suprotnost. On je radni pas, paprenog karaktera koji voli rad i aktivnost. U prošlosti su bili pravi lovački psi od kuda im dolazi i sam naziv. On potječe od riječi šljuka ili na engleskom woodcock. To je vrsta šumske ptice za čiji se lov najčešće koristilo španijele. Nekada su svi psi koji spadaju u ovu grupu nazivani španijeli bez obzira da li su bili manji ili veći. Tek su kasnije sa vremenom priznate te dvije pasmine kao zasebne-špringere i kokere. Iako je uzgojen kao lovački pas i ima odlične predispozicije za rad i dresuru, danas je isključivo obiteljski ljubimac. Krase ga mnoge vrline;veoma je vesela i druželjubiva pasmina, privržen je obitelji, zaigran, aktivan i veoma inteligentan. Voli rad i aktivnost iako je veoma tvrdoglav i proždrljiv pa su često skloni debljanju. Potrebno je paziti na njegovu prehranu te ga redovito i aktivno šetati. Iako je idealan kućni ljubimac, prilagodljiv i dobar u blizini djece, nije preporučljivo držati ga zatvorenog u stanu jer će postati razdražljiv. Ova je pasmina kompaktne građe, elegantnog i mišićavog vrata. Prsni koš je dobro razvijen i dubok, a noge su mu ravne i čvrste. Što se glave tiče dužina njuške bi trebala biti ista kao i dužina lubanje. Njuška mora biti kvadratična dok su mu uši nisko usađene u visini očiju. Tanke uške su duge i dosižu do vrha nosa. Dobro su odlakane dugačkom, ravnom, svilenkastom dlakom. Oči su izražene sa posebnim kokerskim pogledom punim živahnosti, inteligencije i topline. Rep je nasađen ispod linije leđa, nošen je vodoravno i obično se kupira iako su u posljednje vrijeme kupiranje zabranile mnoge zemlje. Za one koji namjeravaju postati ponosni vlasnici ove pasmine važno je znati da posjeduju gustu i bogatu dlaku što naravno podrazumijeva dosta brige oko njege i održavanja. Imaju ravnu, svilenkastu dlaku koja ne smije biti niti oštra ni valovita, ni prebujna ni kovrčava. Karakteristike ove pasmine su i zastavice koje se ističu na trbuhu i nogama. Dužina zastavica je od 4-5cm, no ne manja od 2cm. Podrazumijeva se da kad govorimo o ovim karakteristikama mislimo na pravila pasmine koje su obavezne kod čistokrvnih, izložbenih pasa. Uređenje vašeg kućnog ljubimca najviše ovisi o samim vlasnicima i najviše praktičnim razlozima održavanja. S obzirom na gustoću dlake zahtjevaju često održavanje što podrazumijeva češljanje najmanje 2 puta tjedno, te šišanje svaka 2 mjeseca. Kokere je važno redovito iščešljavati kako bi se izbjeglo skupljanje podlake koja guši kožu i često uzorkuje neugodan miris vašeg ljubimca. Glava ne smije biti raščupana pa se šiša mašinom a brije se i jedna trećina ušiju i dio ispod vrata. Što se tiče leđa neki uzgajivači preferiraju da se dlaka na tom dijelu samo čupka i češlja tj. izvlači se podlaka. No za takvo održavanje potrebno je više truda i vještine. Zato većina vlasnika šiša i taj dio. Šape se šišaju škarama a isto tako se poravnavaju i definiraju i zastavice. Pod obavezno napomenula bih i redovitu brigu i čišćenje očiju i ušiju na koje su kokeri posebno osjetljivi. Ova pasmina izuzetno je popularna i ukratko rečeno to je malen pas velikog srca i neustrašiva duha. Preporučila bih ga svima koji žele temperamentnog i veselog prijatelja, izuzetno privrženog obitelji.
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Raspuknuti keksići pripremaju se tako da se od odležalog tijesta oblikuju kuglice koje se potom uvaljaju u kristalni šećer, pa u šećer u prahu. Tijekom pečenja kuglice poprime karakterističan raspuknuti izgled koji ih čini prepoznatljivima
Mini Cooper u odličnom stanju s odličnim 2.0 dieselom od BMW-a i automatskim mjenjačem ide ko po šinama u čemu mu pomažu skoro nove Continental 7 gume. Sva struja ...