Iiii? Gdje ćete u prirodu ovaj vikend? Jeste smislili plan? Ako nemate baš nikakvu ideju, možete otići đir do Platka autom na kavu. Možda i na ručak.

U prirodi na 1.100 metara nadmorske visine možda će biti i manje sparno nego u gradu. Ako se previše ne najedete, možda vas uhvati i volja da prošećete jednom od staza. Možda na kakvoj livadi prepoznate stolisnik i majčinu dušicu, pa si naberete šaku-dvije. Možda otiđete đir malo dublje u Gorski kotar do Crnog luga. Ako ste od volje, od tamo možete stazom do Risnjaka. Risnjak spada u nacionalni park, pa tamo nemojte brati bilje (zabranjeno je svako branje), platit ćete i ulaznicu u nacionalni park, ali ćete provesti dan u divljoj netaknutoj prirodi, a to nikakav dan proveden u stanu pod klimom ne može nadomjestiti.

Ako imate nekog prijatelja planinara, možete ga zamoliti da vas odvede do Samarskih stijena pa posjetite Ratkovo sklonište. Možete i pogledati plan izleta nekog od brojnih planinarskih društava u Rijeci, pa se odvažite na neki zajednički izlet. Ovakvi izleti su zgodni za ljude koji nikada ne idu u prirodu i ne osjećaju se ugodno ako nemaju stručno vodstvo planinarskog vodiča.

Sva planinarska društva u Rijeci djeluju volonterski, pa se nemojte začuditi ako se upis novih članova vrši samo jedan ili dva dana u tjednu na sat ili dva. Prilagodite se. Članarine su na godišnjoj razini između 30 i 100 kn, a to si svatko može priuštiti. U planinarskim društvima ljudi se okupljaju ne samo zbog želje za posjećivanjem prirode, nego i zbog druženja. Ako ste usamljeni i željeli biste upoznati nove ljude, neobavezno se družiti i prošetati prirodom, na pravom ste mjestu.

Obavezno naglasite da ste (ako jeste) početnik i da vam preporuče one izlete koji imaju laganu stazu. Nemojte se zavaravati da društvo u kojem su pretežno umirovljenici ima samo lagane ture. Planinarski staž od više desetljeća u nogama mogao bi vam pokazati svoje lice na način da u nekom trenutku samo gledate leđa vremešnih starčića koji bez problem prolaze staze na kojima vi gubite dah i jedva ih sustižete.

Dakle, izaberite za početak izlete s laganim turama. I ne zaboravite na gojzerice ili dobro izgažene visoke cipele (zaštićena gležnja). Sada po ljeti česta su sniženja gojzerica koje se mogu naći već od 300 kn na dalje. Takva cipela služit će vas godinama (možda skoro i desetljeće) i isplati se kupiti. Odjeća neka bude lagana i duga da vas štiti od krpelja i konstantnog doticaja trave po nogama što zna i kod onih koji nisu osjetljivi uzrokovati iritacije i osipe. I, odvažite se! Krenite! Ljeto je najbolje doba za krenuti s planinarenjem!