Modernija primjena većinom će se fokusirati na mirišljave bočice danas sve popularnijih eteričnih ulja, no ova primjena također zaokreće fokus s poruke gljivične infekcije, a to je da si morate osigurati vremena da se malo bavite sami sa sobom


Do gljivične bolesti nokta dolazi iz dva razloga. Jedan je opći pad imuniteta, a drugi zaraza gljivičnom infekcijom. Dakle, trebamo promišljati u dva smjera, jedan je opće dizanje imuniteta, a drugi lokalno tretiranje protugljivičnim pripravcima.

Dizanje imuniteta tijela podrazumijeva pravilniju ishranu s izbacivanjem alkohola, gotovih sokova, žitarica, šećera i prerađene hrane te orijentiranje na unos što veće količine svježeg povrća s obiljem vode. To ujedno znači i uključivanje u svakodnevnicu neke jednostavne rekreacije na svježem zraku te općenito više kretanja.

Sve ovo pomoći će da tijelo funkcionira optimalnije, da se pokrene metabolizam i poveća mogućnost tijela da apsorbira minerale i vitamine iz hrane koju unosimo u organizam. U tome nam mogu pomoći i čajevi. Poznata je mješavina od lista koprive, cvijeta nevena i lista i cvijeta stolisnika , u jednakim omjerima, kao opći čaj za polagano, dugotrajno, ali učinkovito balansiranje organizma. Ovakav čaj mineralizirati će tijelo, pokrenuti međustanični metabolizam, regulirati probavu i općenito djelovati na podizanje imuniteta. Radi se tako da se jedna jušna žlica mješavine prelije sa šalicom kipuće vode, poklopi i pusti odstajati 30 minuta. Pije se nezaslađen, jedna do dvije šalice dnevno kroz period od 3 mjeseca.

Lokalno dizanje imuniteta zahvaćenog područja (nokti i koža oko noktiju) uključuje pripravke koji se mažu i koji moraju ići u dva smjera. Jedan je protugljivični, koji ujedno ponekad može biti i agresivan za tkivo na koje se nanosi, a drugi je njegujući (bazna mast, bazno ulje) koje hrani nokat ili kožu zahvaćenog područja.

Primjer takvog protugljivičnog mazala može biti tinktura biljke rosopas ili biljke tuje, oblog od svježeg zgnječenog češnjaka, lokalna primjena čistog eteričnog ulja čajevca, redovni noćni oblog svježeg lista kadulje, tinktura bršljana, tinktura uspravne petoprste, noćni oblog od svježeg lista medvjeđeg luka, oblog od smjese kurkume i soka limuna (oprez, boja nokat u žuto) i mnoge druge kombinacije koje većinom svoje ishodište nalaze u narodnoj medicini.

Modernija primjena većinom će se fokusirati na mirišljave bočice danas sve popularnijih eteričnih ulja, pa će se često učinkovitim pokazati i 20%-tna mješavina eteričnih ulja čajevca i palmarose u baznom ulju tanacetuma ili ricinusa. Izrađuje se tako da se, zavisno od veličine bočice koju imate, u nju ukapa po 10% od svakog predloženog eteričnog ulja te do vrha nadopuni baznim uljem. Ovo je jednostavnije za upotrebu, mirišljavo je i lišava vas komplikacija obloga/zavoja koji se gube po krevetu noću. No, ova primjena također zaokreće fokus s poruke gljivične infekcije, a to je da si morate osigurati vremena da se malo bavite sami sa sobom. Da si planirate dan i odmor, da si planirate uravnotežen i dostatan san, da si njegujete i one skrovite dijelove sebe koje ne pokazujete odmah kao reklamni pano prema drugima (kao npr. lice).

Ova metoda (makar učinkovita) zaokreće fokus i s toga da svaku večer imate taj dio dana za sebe kada kao ritual činite “nešto aktivno” za sebe bez grižnje savjesti. I možda je to najveća poruka i najveća nagrada gljivične infekcije nokta (osim ako se iznova svaki put ne zaražujete na bazenu). Nokat, tvrd, sporo će popuštati, isto kao tvrdokorne stare navike. I ne zaboravite, nakon nanošenja bilo kojeg preparata osim onih na bazi ulja, da nakon primjene aplicirate i sloj kakvog kvalitetnog ulja/masti koja će hraniti kožu. Izvrstan izbor su nevenova mast i kantarionovo ulje. Preparati izrađeni od žutog cvijeća s energijom sunca koja budi nadu u neko bolje, svjetlije sutra!