U Hrvatskoj je zabilježeno devet biljaka koje se u narodu nazivaju glogom. Četiri spadaju u rod Crataegus, od kojih se dvije smatraju ljekovitim glogom, i to Crataegus monogyna (bijeli glog) i Crataegus laevigata ili Crataegus oxyacantha (crveni glog). Obje vrste gloga su vrlo slične, rastu kao trnovit grm ili manje drvo, imaju bijeli cvijet i male crvene plodove.

Bijeli glog ima dublje urezane listove te jednu sjemenku u plodu dok crveni ima 2-3 sjemenke, a list je sjajniji i manje urezan. Istraživanja su potvrdila ljekovitost obje vrste gloga, no u narodu se uvijek više koristio bijeli glog.

Glog se oduvijek koristio protiv disbalansa rada srca, a na glasu je kao biljka koja jača srce. Zbog sadržaja procijanidina i flavonoida povećava prokrvljenost srčanog mišića, širi koronarne žile, pojačava snagu srčane kontrakcije, ali i smanjuje broj otkucaja te snizuje tlak u perifernim žilama. Često se koristi kod tahikardija, nervoza i smanjenog rada srca.

Iako su se kroz povijest od gloga koristili i kora, listovi, cvjetovi i plod, danas se prvenstveno koristi cvijet i plod.

Cvijet se bere u pupoljku na samom početku cvatnje. Ako cvijet uberemo u vrijeme pune cvatnje, osim što će pripravak biti manje ljekovit, suhi cvijet će se raspasti tijekom sušenja, a sva biljka će po sušenju imati podosta neugodan miris. Biljku je potrebno brzo osušiti na toplom i prozračnom mjestu i spremiti u papirnatu ambalažu. Ako ćemo izrađivati tinkturu od cvijeta gloga, trebamo ju raditi od svježe biljke, jer je takva tinktura ljekovitija od one rađene sa suhim cvijetom.

Uskoro dolazi vrijeme sazrijevanja ploda gloga. Plodove također možemo koristiti u ljekovite svrhe. Brati ćemo ih kada su potpuno zreli i pomalo brašnasta okusa. Ako ćemo ih koristiti za čaj, također ih sušimo na toplom i prozračnom mjestu. Ako ćemo ih koristiti za izradu tinkture, opet ju trebamo raditi od svježe ubranih zrelih bobica.

Glog će zaista biti prva biljka odabira ako imamo problema sa srcem, ali srce je samo jedno, pa vam najtoplije sugeriram da se, ako razmišljate o upotrebi biljaka za srce (pa tako i gloga), savjetujete s liječnikom. Ovo pogotovo vrijedi ako već pijete tablete, jer se glog ne smije miješati s tabletama za srce. Imajte na umu da mnoge tablete za visok tlak već u sebi imaju ugrađene i komponente koje su zapravo lijek za srce. Dakle, glog može pomoći jačanju srca, ali ne na uštrb lijeka i ne zajedno s lijekovima za srce.

Recepti:

Čaj od cvijeta: 2 male žličice suhog cvijeta gloga preliti sa šalicom kipuće vode, poklopiti i pustiti da stoji 20 minuta, procijediti i popiti 3 svježe napravljene šalice dnevno.

Čaj od ploda: 2 male žličice suhog zgnječenog ploda gloga preliti sa šalicom hladne vode, pustiti da stoji 3 sata, procijediti, zagrijati da je mlačno, zasladiti medom i popiti na gutljaje 3 ovako pripremljene šalice.

Tinktura od cvijeta ili ploda: 200 g svježih cvjetova s listom ili zgnječenih plodova preliti s 1 litrom jakog domaćeg alkohola. Pustiti da stoji zatvoreno (tegla) 3 tjedna, procijediti i uzimati po 3 kapi 3 puta dnevno.