Glutamin je najzastupljenija slobodna aminokiselina u krvnoj plazmi i skeletnim mišićima i uopće predstavlja jednu od najvažnijih aminokiselina u ljudi. Glutamin je uključen u veliki broj metaboličkih reakcija, predstavlja energetski supstrat za stanice crijevne sluznice i imunološkog sustava, odgovoran je za izlučivanje amonijaka i regulator je stvaranja i prometa većine važnih bjelančevina. Iako u tijelu ima obilje glutamina i iako je dnevni unos i stvaranje ove aminokiseline u tijelu tijekom normalnog života i više nego dovoljno u stanjima oporavka nakon težih ozljeda ili većih kirurških zahvata kao i tijekom kemoterapije ili terapije zračenjem zbog malignih bolesti nerijetko je prisutan značajan i opasan manjak glutamina. Ovo smanjenje razine glutamina u plazmi i tkivima posljedica je pojačanog preuzimanja i potrošnje glutamina od strane stanica imunološkog sustava koje nadmašuje njegovog stvaranje i oslobađanje u skeletnim mišićima. Važnost glutamina u normalnom životu kao i pad njegove razine u težih bolesnika upućuje na ispravan zaključak kako je glutamin jedan od neobično važnih sastojaka u prehrani teških bolesnika. Glutaminom su bogate žitarice te posebice meso i jaja, a važno je naglasiti da se pri pripremi hrane količina i kvaliteta glutamina ne mijenja neovisno o načinu termičke obrade. Ukoliko je oporavak bolesnika izrazito spor i težak ili nije svakodnevnom prehranom moguće unijeti dovoljnu količinu glutamina tada je preporučljivo ovu aminokiselinu unositi pomoću specijalnih preparata (npr. glutaminske kapsule) ili nutricijskih pripravaka za dohranu obogaćenih s glutaminom (npr. Alitraq; Abbott, Ross).