Potrebno je ultrazvukom ili rentgenom utvrditi da je maternica velika, te krvnim pretragama obično ustanovimo da je u organizmu prisutan proces gnojenja.


Gnojna upala maternice ili piometra ozbiljno je bo­lesno stanje sa kojim se vrlo često srećemo i kod pasa i kod mačaka.  Mada se to u momentu kada nam je bo­lestan pas ili maca ne čini takvim, piometra ne nastaje preko noći, jer promjene   en­dometrija (unutarnje stjen­ke maternice) nastaju u pravilu postepeno.

U normalnom spolnom ciklusu pod utjecajem estradiola (jednog od spolnih hor­mona) dolazio do povećanja broja žlijezda u unutarnjoj stijenci maternice te do njihovog povećanja. Na taj se način maternica se priprema za prihvat oplođenog jajašca. U slijedećoj fazi spolnog ciklusa (ukoliko se kuja ili ma­ca ne zapare), pod utjecajem drugog hormona, progesterona, dolazi do atrofije tih istih žlijezda. Poremećaj  nastaje kada endometrijum nenormalno odgovori na podražaj progesteronom pa se spomenute žlijezde ne smanje, već se formiraju cis­te u kojima se akumulira tekućina. Osim u samim žlijezdama, do nakupljanja te­kućine dolazi i u samom lumenu maternice. Ovo sta­nje nazivamo cistična endo­metralna hiperplazija  i kao takva nije opasna, te u pravilu ne izaziva nikakve simptome. Maternica može biti povećana, ali nema bolesti. Tekućina koja se u ovom slučaju nakuplja u maternici je sterilna, a ponekad se mo­že pojaviti iscjedak i vul­ve koji podsjeća na bjela­njak. Ovako promijenjenu maternicu često nađemo kod elektivnih sterilizacija kod inače potpuno zdravih ženki. Do gnojne upale do­lazi kada u cistično promijenjenu ma­ternicu uđu bakterije. Naj­češće je to E. Coli, no uz­ro­čnici mogu biti i ne­ke dru­ge bakterije.

Kada nastane piometra pojavljuju se i sistemski si­m­ptomi bolesti. Najčešće su to srednje stare ženke, u dobi oko 7 godina, ali može se po­­javiti i kod vrlo mladih kao i kod vrlo starih kuja. Javlja se mjesec i pol do dva nakon tjeranja. Vlasnici pri­mjećuju da je kuja bezvoljna, obično puno pije i mokri, ima slab apetit. Ponekad se javlja gnojni iscjedak iz vulve i u tom slučaju je dijagnos­tika vrlo jednostavna. Kod tzv. zatvorene piometre, ne­ma iscjedka jer je vrat ma­ternice zatvoren, pa je dija­gnostika kompliciranija.

Potrebno je ultrazvukom ili rentgenom utvrditi da je maternica velika, te krvnim pretragama obično usta­no­vimo da je u organizmu pri­sutan proces gnojenja. Lije­čenju se pristupa odmah, najprije naravno ukoliko to dozvoljava opće stanje kuje ili mace konzervativnim me­todama, odnosno antibiotskom terapijom, te i nekim drugim lijekovima kojim u slučajevima kada se radi o otvorenoj piometri postižemo brže pražnjenje nakup­ljenog sadržaja u maternici. Na taj način možemo držati bolest neko vrijeme pod kon­trolom, međutim u ve­ćini slu­čajeva  operativni zahvat odnosno sterilizacija kuje ili mace je jedini način kojim  se piometra rješava jednom zauvijek.