Ono što vlasnici najprije primijete je da kuja odjednom počne piti puno veće količine vode nego inače, pa češće i više mokri

Gnojna upala maternice ili piometra ozbiljno je bolesno stanje sa kojim se vrlo često srećemo i kod pasa i kod mačaka.  Mada se to u momentu kada nam je bolestan pas ili maca ne čini takvim, piometra ne nastaje preko noći, jer promjene  endometrija (unutarnje stijenke maternice) nastaju u pravilu postepeno.

 U normalnom spolnom ciklusu pod utjecajem estradiola (jednog od spolnih hormona) dolazio do povećanja broja žlijezda u unutarnjoj stijenci maternice te do njihovog povećanja. Na taj se način  maternica se priprema za prihvat oplođenog jajašca. U sljedećoj fazi spolnog ciklusa (ukoliko se kuja ili maca ne zapare), pod utjecajem drugog hormona, progesterona, dolazi do atrofije tih istih žlijezda. Poremećaj  nastaje kada  endometrijum nenormalno odgovori na podražaj progesteronom pa se spomenute žlijezde ne smanje, već se formiraju ciste u kojima se akumulira tekućina. Osim u samim žlijezdama, do nakupljanja tekućine dolazi i u samom lumenu maternice. Ovo stanje nazivamo cistična endometralna hiperplazija  i kao takva nije opasna, te u pravilu ne izaziva nikakve simptome. Maternica može biti povećana, ali nema bolesti. Tekućina koja se u ovom slučaju nakuplja u maternici je sterilna, a ponekad se može pojaviti iscjedak i vulve koji podsjeća na bjelanjak. Ovako promijenjenu maternicu često nađemo kod  elektivnih sterilizacija kod  inače potpuno zdravih ženki.  Do gnojne upale dolazi kada u cistično promijenju maternicu uđu bakterije. Najčešće je to E.Coli  no  uzročnici mogu biti i neke druge bakterije.

Kada nastane piometra pojavljuju se i sistemski simptomi bolesti. Najčešće su to srednje stare ženke, u dobi oko 7 godina, ali može se pojaviti i kod vrlo mladih kao i kod vrlo starih kuja. Javlja se mjesec i pol do dva nakon tjeranja. Vlasnici primjećuju da je kuja bezvoljna, obično puno pije i mokri, ima slab apetit. Ponekad se javlja gnojni iscjedak iz vulve i u tom slučaju je dijagnostika vrlo jednostavna. Kod tzv. zatvorene piometre, nema iscjetka jer je vrat maternice zatvoren, pa je dijagnostika kompliciranija. Potrebno je ultrazvukom ili rentgenom utvrditi da je maternica velika, te krvnim pretragama obično ustanovimo da je u organizmu prisutan proces gnojenja. Liječenju se pristupa odmah, najprije naravno ukoliko to dozvoljava opće stanje kuje ili mace konzervativnim metodama, odnosno antibiotskom terapijom, te i nekim drugim lijekovima kojim u slučajevima kada se radi o otvorenoj piometri postižemo brže pražnjenje nakupljenog sadržaja u maternici. Na taj način možemo držati bolest neko vrijeme pod kontrolom, međutim u većini slučajeva  operativni zahvat odnosno sterilizacija kuje ili mace je jedini način kojim  se piometra rješava jednom zauvijek.

Rizici za nastanak gnojne upale maternice nešto su veći u onih kuja koje su primale estrogene hormone kod sprečavanja koncepcije (day after injekcija) ili progesteronske injekcije zbog sprečavanja nastanka tjeranja. "Kontracepcijske" injekcije povećavaju mogućnost nastanka piometre kao i tumora na dojkama - sadrže hormon progesteron tzv. čuvar trudnoće, pa dovedu organizam ženke u hormonalno stanje slično trudnoći. Zato pod djelovanjem tog lijeka ne dolazi do spolnog ciklusa, odnosno kuje se ne tjeraju što je posebno važno onim vlasnicima koji nisu u mogućnosti paziti ženku 3 tjedna dok se tjera (kada je recimo slobodna u dvorištu). Jedna kontracepcija neće dovesti odmah do nastanka gnojne upale maternice, kao što je neće dobiti ni neke kuje koje dobivaju ove injekcije godinama, no dužni smo informirati vlasnike da ovo elegantno rješenje protiv tjeranja, okupljanja pasa oko vas i vaše kuće, svakako povećava rizik nastanka piometre.

Prvi znakovi piometre obično se javljaju 2 mjeseca nakon završenog tjeranja. Ono što vlasnici najprije primijete je da kuja odjednom počne piti puno veće količine vode nego inače, pa češće i više mokri. Važno je naglasiti da što vlasnici ranije reagiraju na prve znakove bolesti, odnosno i na minimalno pogoršanje stanja to će i samo liječenje te i oporavak biti kraći i uspješniji.