Putovanje s kućnim ljubimcem nije uvijek jednostavno. Danas, na sreću, većina automobila posjeduje klima uređaje pa su duga putovanja mnogo ugodnija nego nekad. Za one manje sretne koji nemaju klimatiziran prijevoz, potrebno je češće zaustavljanje, jer su psi posebno osjetljivi na toplinu. Zapamtite da psi nažalost nisu svugdje dobro došli, pa obratite pozornost na eventualne oznake na vratima kafića ili restorana, a posebno na ulazima na plažu.

Ako ljetujete u hotelu, unaprijed se raspitajte primaju li pse, jer kod nas se još uvijek često događa da osoblje hotela zamišlja psa u hotelu kao podivljaju zvijer koja obavlja nuždu po hodnicima i grize sve što prođe uz njega te, podrazumijeva se, smrdi. Ponekad morate biti strpljivi kako biste recepcionaru objasnili da se radi o finom psu koji će biti neprimjetan i vrlo, vrlo pristojan. Svakako savjetujem da unaprijed , pri rezervaciji termina, napomenete da imate i psa. Isto važi i za apartmane. Danas je na većini oglasa za iznajmljivanje apartmana označeno da li su kućni ljubimci dobro došli ili ne, ali svejedno nije na odmet da provjerite i telefonski. Vrlo je važno znati i da li apartman ima klimu, jer ćete često morati psa pustiti u apartmanu dok su najveće vrućine.

Jako je praktično ako ste odmalena psa navikli da ostaje u boksu, to će se pokazati izuzetno praktičnim baš prilikom ljetovanja u apartmanu, jer nećete morati strepiti da će pas napraviti štetu dok vas nema. Dobro je odabrati apartman koji nema susjede, kako eventualno lajanje psa ne bi ometalo druge goste.

Ljetovanje u kampu dosta je jednostavnije, jer tako ljetuje većina vlasnika pasa. Pas će vrlo brzo shvatiti koji je njegov šator i koliko mu teritorija oko šatora pripada, a nije problem ni postavljanje zaštitne ograde kako ne biste morali stalno motriti psa. Psa vodite na plažu ujutro i predvečer. Vrućine koje su nama idealne za dobivanje boje, njemu ni najmanje ne odgovaraju. Ako ne može ostati sam u šatoru ili u hotelu, vodite računa da leži u hladu i povremeno ga smočite. Izbjegnite i plažu prepunu male djece, jer takva plaža nije primjerena za psa jednostavno zato što svi neće biti oduševljeni da se nečiji pas brčka u plićaku zajedno s dječicom, a roditeljima se neće dopasti ni ako se vaš pas otrese po njihovoj suhoj odjeći ili ručnicima. Danas većina dobro posjećenih plaža ima izvješenu tablu na kojoj je pored ostalih zabranjenih rekvizita nacrtan pa precrtan pas.

Odaberite mirniji dio plaže gdje ćete biti sami.

Ponekad ste kao vlasnici pasa osuđeni na kupanje na pustim plažama (čitaj:nedostupnim stijenama do kojih treba planinariti dva sata i preplivati omanji kanal). Ako se ubrajate u one sretnike koji imaju čamac kojim se može doći do nekoga od naših otoka, stvar je jednostavnija. Ako ustanete rano i ako ste brži od turista, uspjet ćete “rezervirati” kakvu plažicu i na njoj provesti nekoliko dana na miru. Vaše mjesto uz more mora biti dovoljno veliko da pas može potrčati, mora biti hladovine i poželjno je da ima koliko-toliko pristupačan ulaz u more jer većina naših ljubimaca nije raspoložena za skokove sa stijena već u more vole ulaziti postupno. Iz ovoga proizlazi da psa u velikom gradu, iako je na moru, nemate gdje okupati, pa otiđite na plažu kad je oblačno pa nema kupača. Psu je za kupanje posve svejedno kakvo je vrijeme....

U našem gradu ima nekoliko plaža za pse, pa je i to odlična opcija, ako ne putujete.