Upala uha ponekad može posljedično dovesti do pucanja krvnih žila u samoj uški te do pojave hematoma uške. Hematom uške najčešće se javlja kod pasa koji imaju viseće uške (zlatni retriver, afganistanski hrt, rotwailer) iako se ponekad srećemo s tim problemom i kod pasa s uzdignutim uškama (njemački ovčar) kao i kod mačaka. Uzrok nastanka hematoma obično je kronična upala uha zbog koje pas trese glavom. Ponekad tako udari uškom o neki tvrdi predmet što izazove pucanje krvne žile uški. Nekada je za to dovoljna i sama trešnja, posebno ako se radi o većem psu pa je onda i uška dovoljno velika i teška da trešnja glavom prouzroči pucanje krvne žile.

Osim što tresu glavom, psi koji imaju upaljeno uho češu se, taru uške o pod i slično pa nije ni čudo da dođe do pucanja krvnih žila. Kod mačaka je posebno česta autotrauma. One si pokušavaju pomoći tako da češu upaljeno uho stražnjim nogama, a kako su njihove kandže vrlo oštre, često se tako ozljede pa pored hematoma nalazimo i veći broj ogrebotina. Osim kronične upale uha uzrok može biti infestacija ušnim parazitima, strano tijelo u uhu, tumori u vanjskom ušnom kanalu i slično.

Ušna hrskavica perforirana je s više malih otvora koji omogućuju prolaz mnogim manjim krvnim žilama. Kada jedna od tih žilica pukne uslijed traume, krv se nakuplja između kože i hrskavice te se formira hematom. Veličina hematoma obično ovisi o tome kada je nastao. Što dulje traje, to je veći i ponekad pokrije cijelu površinu uške.

Hematom uha izgleda kao mekani jastučić ispunjen tekućinom na unutarnjoj strani uške. Na dodir je mekan i nije bolan. Može se javiti i više puta na istom uhu, posebno ako nakon prvog hematoma nije nastao veliki ožiljak.

Često vlasnici pasa traže od nas da jednostavno aspiriramo nakupljenu tekućinu. Ovakav zahvat je jednostavan i nije skup, no najčešće već nakon 24 sata hematom bude ponovno pun. Ako je hematom stariji od nekoliko dana, neće biti ni moguće napraviti aspiraciju, jer je već došlo do formiranja ugrušaka i ožiljnog tkiva unutar hematoma. Nikako ne preporučujem opetovane aspiracije zbog povećane mogućnosti unosa infekcije. Ako se radi o malom hematomu ili psu (maci) koji spadaju u rizičnu skupinu za opću anesteziju, preporučimo masažu i aplikaciju lokalnih antikoagulanata. Vlasnike naučimo na koji način masirati ušku i kod manjih hematoma rezultati mogu biti sasvim zadovoljavajući.

Može se pokušati s aplikacijom kanile kroz koju se hematom drenira nekoliko dana, no kod mlađih pasa svakako savjetujem operaciju.

Bez kirurškog zahvata mogu se sanirati manji hematomi, površine nekoliko kvadratnih cm, no u slučajevima kada je zahvaćena cijela uška, pri resorpciji hematoma koja traje tjednima, dolazi do kvrčenja uške, okoštavanja hrskavice što može trajno iritirati psa. Kod velikih ožiljaka uška postaje teška i zaista može jako smetati psu, do te mjere da se ponekad odlučujemo za amputaciju uške. Osim toga, krv u hematomu je idealan medij za razvoj bakterijske infekcije, pa operaciju ne treba predugo odgađati. Od nastanka hematoma do operacije pričekamo 3 do 5 dana.