29.11.2013.
Hren - ljuta biljka za snažni imunitet
Hren se u našim krajevima jede skoro isključivo preko zime. Čest je gost naših blagdanskih stolova kao pikantan prilog od korijena i najčešće ga ne doživljavamo kao ljekovitu biljku. No, upotreba hrena u preventivne i ljekovite svrhe je vrlo široka te je samo pitanje kako ćemo ga primijeniti.
Od hrena možemo koristiti cijelu biljku. Mlado lišće je zanimljiv prilog u proljetnim salatama, pun vitamina C. Kuhane stabljike dio su povrtnih variva, lijepi bijeli cvijet dobrodošao je u sirovim miksanim sokovima.
Cijeli hren djeluje izrazito protubakterijski i protuupalno, prirodan je antibiotik, a redovita konzumacija podiže imunitet. Uz ovo hren je i diuretik pa ćemo ga se sjetiti kod tegoba sa mjehurom. Za tu svrhu uzeti ćemo octenu tinkturu hrena sa dodatkom 2-3 žlice grožđanog šećera.
Naribani hren primijeniti ćemo kao oblog kod upala sinusa, upale zuba, križobolje i sl. Pri ovome se trebamo sjetiti da jake aktivne nadražujuće tvari i eterična ulja mogu nagristi kožu te ju je potrebno prije toga zaštititi tankim slojem ulja ili masti (kantarionovo ulje, nevenova mast). Na isti način primijeniti ćemo korijen hrena i kod reumatskih bolesti i svih drugih stanja gdje je potrebno snažno pojačati cirkulaciju.
Kod respiratornih problema uzima se redovito pripravak od jednake količine naribanog hrena i meda. Drugi klasičan pripravak protiv respiratornih tegoba naših krajeva radi se sa izdubljenim hrenom (ili u drugoj verziji crnom rotkvom). Priprema se na način da se kroz sredinu hrena njegovom dužinom izdubi rupa i u nju se natrpa do vrha šećer ili med i pusti preko noći da šećer/med povuče sok hrena koji će iscuriti van. Dobiveni sirup ima snažno protubakterijsko i protuupalno djelovanje na respiratorni sustav.
Hren čisti krv i jetru, regulira probavu, diže opći imunitet i prava je blagodat za zimske dane. Ako ga ne volite, nađite neki recept koji vam je podnošljiv i pokušajte ga uvrstiti u redovitu prehranu. Možda nariban i pomiješan sa kiselim vrhnjem, pomiješan sa naribanom jabukom ili pošećeren i preliven sa nekim finim octom. Ova kombinacija navodno jako dobro paše uz francusku salatu pa eto ideje kako da ga prošvercate na jelovnik. I dok ga jedete, na zaboravite koliko je zdrav, stisnite zube, obrišite suzu od njegove jačine i hrabro! Zima je duga!
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?