Hren čisti krv i jetru, regulira probavu, diže opći imunitet i prava je blagodat za zimske dane. Ako ga ne volite, nađite neki recept koji vam je podnošljiv i pokušajte ga uvrstiti u redovitu prehranu.
Hren se u našim krajevima jede skoro isključivo preko zime. Čest je gost naših blagdanskih stolova kao pikantan prilog od korijena i najčešće ga ne doživljavamo kao ljekovitu biljku. No, upotreba hrena u preventivne i ljekovite svrhe je vrlo široka te je samo pitanje kako ćemo ga primijeniti.
Od hrena možemo koristiti cijelu biljku. Mlado lišće je zanimljiv prilog u proljetnim salatama, pun vitamina C. Kuhane stabljike dio su povrtnih variva, lijepi bijeli cvijet dobrodošao je u sirovim miksanim sokovima.
Cijeli hren djeluje izrazito protubakterijski i protuupalno, prirodan je antibiotik, a redovita konzumacija podiže imunitet. Uz ovo hren je i diuretik pa ćemo ga se sjetiti kod tegoba sa mjehurom. Za tu svrhu uzeti ćemo octenu tinkturu hrena sa dodatkom 2-3 žlice grožđanog šećera.
Naribani hren primijeniti ćemo kao oblog kod upala sinusa, upale zuba, križobolje i sl. Pri ovome se trebamo sjetiti da jake aktivne nadražujuće tvari i eterična ulja mogu nagristi kožu te ju je potrebno prije toga zaštititi tankim slojem ulja ili masti (kantarionovo ulje, nevenova mast). Na isti način primijeniti ćemo korijen hrena i kod reumatskih bolesti i svih drugih stanja gdje je potrebno snažno pojačati cirkulaciju.
Kod respiratornih problema uzima se redovito pripravak od jednake količine naribanog hrena i meda. Drugi klasičan pripravak protiv respiratornih tegoba naših krajeva radi se sa izdubljenim hrenom (ili u drugoj verziji crnom rotkvom). Priprema se na način da se kroz sredinu hrena njegovom dužinom izdubi rupa i u nju se natrpa do vrha šećer ili med i pusti preko noći da šećer/med povuče sok hrena koji će iscuriti van. Dobiveni sirup ima snažno protubakterijsko i protuupalno djelovanje na respiratorni sustav.
Hren čisti krv i jetru, regulira probavu, diže opći imunitet i prava je blagodat za zimske dane. Ako ga ne volite, nađite neki recept koji vam je podnošljiv i pokušajte ga uvrstiti u redovitu prehranu. Možda nariban i pomiješan sa kiselim vrhnjem, pomiješan sa naribanom jabukom ili pošećeren i preliven sa nekim finim octom. Ova kombinacija navodno jako dobro paše uz francusku salatu pa eto ideje kako da ga prošvercate na jelovnik. I dok ga jedete, na zaboravite koliko je zdrav, stisnite zube, obrišite suzu od njegove jačine i hrabro! Zima je duga!