23.06.2019.

Identifikacija biljaka uz pomoć knjige „Mala flora Hrvatske“

Piše: Martina Bogdanić
fitoaromaterapeutkinja
https://studio-martina-natura.hr/

Kada naiđete na neku biljku koju želite identificirati, prema sustavu podjele opisa biljke polako dolazite do roda i vrste

 

Da biste saznali ime biljke koju prvi put vidite i o njoj ništa ne znate, potrebno je podosta truda te osnovno znanje botanike. Na moje tečajeve o ljekovitom bilju povremeno se upisuju profesionalni botaničari koji žele nešto više saznati o ljekovitosti divljeg bilja. Obično ih iskoristim na terenskim nastavama tako da nam prikažu korištenje profesionalne literature za identifikaciju biljnih vrsta. Da biste uspješno detektirali bilo koju biljku na koju naiđete, ne morate biti profesionalni botaničar, ali morate biti zaluđeni uporni predani botanički freak, što iziskuje nešto vremena, ali nije nedostižno običnom čovjeku.

Prva stvar je da si nabavite knjigu Radovana Domca pod nazivom „Mala flora Hrvatske“, za početak možete ju posuditi i u knjižnici da vidite o čemu se radi. To je knjižica samo sa tekstom, bez slika, gdje sustavom eliminacije prema opisu idete prema biljci koju želite identificirati. U njoj je opisano 3600 vrsta vaskularnih biljaka hrvatske flore. Kako je napisana 70-ih godina, još uvijek svako toliko izroni neka biljka koja nije u nju uvrštena, no većinom se radi o biljnim podvrstama tako da je većina biljaka (biljnih vrsti) ipak zabilježena. Znači, ako neku biljku ne možete naći, potrebno je više prakse. U zasebnom dijelu knjige pisano je i skicirano nazivlje koje se koristi u opisima, što je potrebno detaljno proučiti i stalno mu se vraćati.

Kada naiđete na neku biljku koju želite identificirati, prema sustavu podjele opisa biljke polako dolazite do roda i vrste. Osobi koja se tek želi izučiti u nalaženju biljaka na ovaj način najlakše je pokušati naučiti osnove botanike, specifično nazivlje dijelova biljke (pogleda se u knjizi Mala flora Hrvatske) te pokušati zaključiti po izgledu biljke koja je to porodica. U kazalu nađete pretpostavljenu porodicu i naznačenoj stranici pročitate opis.  U Hrvatskoj su biljke više ili manje podijeljene u 95 porodica koje se koriste u ljekovite svrhe. Tako po izgledu možemo razlikovati glavočike - Asteraceae koje imaju cvjetnu glavicu oblika kao što su kamilica, tratinčica, usnatice – Lamiaceae koje imaju cvijet tvoren tako da izgleda kao da mu donja usna visi kao što su kadulja i matičnjak, štitarke – Apiaceae koje imaju štitasti cvijet kao divlja mrkva, anđelika, bedrenika i sl. Kada nađete po opisu oblika biljke koja je porodica u pitanju, dalje po sustavu eliminacije tražite koji je rod te koja je vrsta u pitanju. Svaka biljka ima svoje jedinstveno latinsko ime koje označava vrstu i rod. Vrsta biljke je kao osobno ime, a rod kao obiteljsko prezime biljke.

Samo traženje po sustavu eliminacije sliči na kretanje po onim dječjim slikovnicama gdje sami donosite odluke. Na primjer ako je list perasto sastavljen (kao kod bagrema), idi na točku 3., ako je dlanasto sastavljen (kao kod divljeg kestena), idi na točku 7. Dalje se opet grana na temelju opisnih razlika i dovodi vas do biljne vrste ili podvrste biljke koju držite u rukama.

A ako opet niste sigurni, provjerite dobivenu informaciju sa FCD bazom gdje možete dobiti vjerodostojan podatak o stručnom nazivlju biljaka. Sretno i oboružajte se s upornošću i strpljenjem!

Podijeli