Ukoliko želite raditi vlažne maramice od materijala koje imate doma, možete koristiti vrlo jednostavnu kućnu varijantu. Za nju su vam potrebni plastična posuda za hranu s poklopcem i papirnati ručnici

 

Prijateljica me nedavno pitala znam li kao se rade prirodne vlažne maramice. Ima dvoje male djece, podosta ih koristi i želi neku prirodnu zamjenu. Pa ćemo danas o tome.

Možemo izraditi prirodne maramice za intimnu njegu, za čišćenje ruku, za skidanje šminke, za bebinu guzu... Zavisno od namjene, bit će i različite recepture.

Važno je naglasiti da su ovakve maramice zbog velikog sadržaja vode podložne kvarenju te da nemaju rok trajanja godinu dana kao što je to slučaj s komercijalnim. Radite ih u manjim količinama i potrošite unutar 2 do 3 tjedna, iako neke mogu biti dobre i više mjeseci, zavisno od sastojaka i bakterija koje ih mogu kontaminirati.

Za izradu su vam potrebne tri stvari:

  • kutija iliti pakiranje u kojima će biti pohranjene maramice
  • same maramice
  • tekućina kojom ćete ih preliti.

Već kod prve točke dolazimo do pitanja želite li raditi nešto od već dostupnih materijala u vašoj kući/okolini ili želite „profi“ maramice. I jedno i drugo ima svoje nedostatke i prednosti.

Ukoliko želite raditi od materijala koje imate doma, možete koristiti vrlo jednostavnu kućnu varijantu. Za nju vam je potrebna plastična posuda za hranu s poklopcem, ona koju koristimo kada stavljamo hranu u zamrzivač. Potrebno je da bude oblika što sličnijeg roli toaletnog papira. U kućnoj varijanti za izradu maramica za bebe koristimo papirnate ručnike. Potrebno ih je prerezati na način da jedan (manji) kolut stane u onu plastičnu posudu i može se zatvoriti. Prednost papirnatih ručnika je što se ne tope toliko u vodi (odnosno tekućini s kojom će biti zaliveni u posudi)  i što su čvršći, a nedostatak je što ih ne smijemo baciti u WC školjku. No, ne bacaju se niti klasične komercijalne maramice. Osim toga, u kućnoj verziji možete koristiti i neki ekstra čvrsti toaletni papir, s više celuloze. Njega možete baciti u WC školjku. Također ga smještate u onu istu plastičnu posudu s poklopcem.

Ukoliko želite „profi“ verziju, na internetu potražite „wipes container“ ili „wet wipes storage“ da biste našli ambalažu odnosno ono u što ćete pakirati vlažne maramice. Odabrati profi ambalažu će biti posebno bitno kada budete radili (opis u nekom drugom tekstu) maramice koje ćete sa sobom nositi okolo (male maramice za torbu, intimne, za ruke ili sl.).

A ukoliko želite „profi“ maramice, teksture iste kao komercijalne, također na internetu potražite „dry cotton wipes“ ili slično gdje ćete naći različite pamučne maramice koje se koriste za  izradu vlažnih maramica.  Kod naručivanja obratite pažnju da veličina maramica odgovara veličini posude za skladištenje.

U sljedećem članku donosim recepte za izradu potpuno prirodne tekućine kojom ćete zaliti maramice za bebe u posudi u kojoj ćete ih čuvati i objasniti vam način razmišljanja kojim se trebate voditi pri kombiniraju svojih recepata.

Za sada nabavite maramice/ubruse i posudu u kojoj ćete ih čuvati te, ako budete željeli raditi i maramice za dezinfekciju ruku i za lice/skidanje šminke, nađite i male posudice i odgovarajuće veličine maramica!