Prema istraživanju iz 2019. godine, u prosjeku uzmemo mobitel u ruke 58 puta tijekom dana, a dnevno provedemo na mobitelu oko tri sata
Danas je provođenje detoksikacije organizma ušlo u modu. Više nego ikad, traže se oznake na proizvodima bio, bez glutena, bez šećera i slično. Postoje mnoge mješavine i preparati koji s obećavajućim naslovima govore o detoksikaciji pojedinih organa ili pak uklanjanju štetnih metala iz tijela. Nakon toga bi se, kako kažu, trebali osjećati vitalnije i po mogućnosti mlađe.

Sve se više povećava svijest ljudi o zdravom načinu življenja. Mnogi će radije posegnuti za domaćim mandarinama nego za voskom ulaštenim jabukama koje su prešle dugi put do Hrvatske. Dodaci prehrani su također popularni. Od zelenih, ljubičastih i narančastih prahova do morskih algi čija se imena teško izgovaraju.

Uvelike se povećala briga za prehranu i tjelesno zdravlje općenito. Sukladno razvoju čovječanstva, više nego ikad se razvija i tehnologija. Ekrani, ekrani i još malo ekrana. Sve informacije su lako dostupne, jedan klik i tu ste. Filmovi, serije, forumi, nova poznanstva i veze, poslovi… Sve je (doslovno) na dlanu.

Mobitel je postao praktički produžetak naše ruke. Uvijek tu, uvijek dostupan.

 

Koliko puta dnevno pogledate u mobitel?

Prema istraživanju iz 2019. godine, u prosjeku uzmemo mobitel u ruke 58 puta tijekom dana, a dnevno provedemo na mobitelu oko tri sata! A kada na to dodamo vrijeme za računalom i pred televizijom, dolazimo do pozamašne brojke. Dobro da išta uspijemo obaviti!

 

Nomofobija

Nomofobija predstavlja kraticu za no-mobile-phone phobia, odnosno strah od gubitka mobitela, njegovog lomljenja, krađe ili gubitka signala. Osjećaj straha i tjeskobe dolazi jer u tom slučaju nije moguća komunikacija te je pristup informacijama ograničen. Osoba može biti i zabrinuta da joj neće biti dobro te da neće na vrijeme dobiti adekvatnu pomoć.

Neki od znakova nomofobije su: nemogućnost da uopće isključimo svoj mobitel, opsesivno provjeravanje propuštenih poziva i poruka, stalno nadopunjavanje baterije, a mobitel baš uvijek treba biti uz nas.

Pretjerano korištenje mobitela može biti povezano sa slabijom produktivnosti na poslu, ima loš učinak na društvene odnose, a posebno je štetan učinak na djecu.

Kako nijedno pretjerivanje nije dobro, tako nije ni ovo. Ako ste se prepoznali u ovim recima, moža je trenutak da potražite pomoć u vidu psihoterapije kako više ne biste bili sluga mobitelu, već da mobitel postane vaš pomagač, kao što i treba biti.