Koliko god mislli da ste jaki, mit o tome može vam se srušiti čim se nađete u vezi.

Uz svog partnera možete osjetiti iznimno zadovoljstvo, ali i uznemirenost koja ukazuje na vaše slabe točke.

Kada vas nešto zaboli ili zasmenta u vezi - imate alternativu; pobjeći ili se suočiti. Opcija koju odaberete daje odgovor jeste li snažna ili nemoćna osoba u vezi.

Nemoć se odražava u okrivljavanju partnera i očekivanju da se promijeni.

To je kao da se usred valova, nadomak obale, penjete na partnerova ramena jer se bojite da ćete se utopiti, umjesto da zajedno plivate prema kopnu.

Ostajete u svojoj boli. Ne pitate se kakve veze s vama ima nezadovoljstvo koje osjećate pored partnera.

Zatvarate se, ne mijenjate ništa kod sebe. Plivate u bezvoljnosti i usamljenosti dok vam samopuzdanje atrofira.

Osjećati se tako je teško pa vas lako obuzima ideja da je trava zelenija pored nekog drugog partnera. Bježite od problema, ali ono od čega bježite kad tad vas stigne, s kamatama!

S druge strane, snažna osoba u vezi zna da joj bol nije neprijatelj, već poziv da raste i razvija se. Zna i da nelagoda, uglavnom, nije “realna”, već je to varljiva interpretacija njegovog ega. Stoga u vezi ne krivi partnera, ne bježi, već se hvata u koštac s problemom koji ju muči.

Snažna osoba s vremenom je naučila da kada ju partner “nervira” to nema veze previše s drugom stranom. Partner je “samo glasnik” koji ukazuje na kojem još segmentu snažna osoba u vezi treba još poraditi na sebi npr. na iskazivanju emocija, na ljubomori, empatiji...

Nemoćni će se se braniti i kriviti drugu stranu. Protestiraju i prigovaraju smatrajući da zaslužuju bajkovitu vezu u kojoj sve ide glatko. Žele uživati bez imalo truda.

Ako se želite osjećati dobro u vezi i životu općenito, to zahtijeva rad na sebi. Potrebno je ojačati “emocionalne mišiće”. Samo veliki trud se isplati. Nema druge!