Pravilno hranjenje kućnih ljubimaca osnovni je preduvjet za njihovo zdravlje. Pitanja o pravilnom načinu prehrane kao i o vrsti hrane, daleko su najčešća pitanja postavljana veterinarima. Nakon razgovora o prehrani, nerijetko se dogodi da je potrebno mijenjati režim prehrane kućnog ljubimca. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg će veterinar preporučiti promjenu hrane jesu bolesti kućnih ljubimaca. Neki psi i mace bez problema će prihvatiti novu hranu dok kod drugih to može biti dugotrajan i mukotrpan proces kako za vlasnika tako i za psa ili mačku. Palatabilnost hrane je jednostavno rečeno njena ukusnost ili jestivost. Dakle, ako neka hrana ima visoko ocjenjenu palatibilnost to zapravo znači da je psi ili mace vrlo rado jedu. Zbog toga je palatibilnost presudni faktor kod odabira hrane za kućnog ljubimca. Mnogi vlasnici kupiti će i desetak različitih vrsta bobica kako bi pronašli onu koja će se ljubimcu najviše dopasti. Faktori koji utječu na palatabilnost hrane jesu njen miris, temperatura, oblik i tekstura zalogaja u ustima, količina određenih hranjivih tvari koje hrana sadrži te navike kućnog ljubimca. Nabrojeni faktori utječu i jedni na druge. Tako količina vode ili masti u nekoj hrani mijenjaju njen miris i teksturu. Miris hrane vrlo je važan. Svi znamo za izvanredni pasji njuh, a svaki vlasnik mace zna da će ona oprezno i detaljno ponjuškati svaku hranu prije nego li je počne jesti. Mace kojima je začepljen nosić ne jedu samo zato jer im je kompromitireano čulo mirisa. Zagrijavanje hrane pojačati će njen miris i palatibilnost. Pokusima je ustanovljeno da zagrijavanje hrane na 40 stupnjeva celzijusa povećava njenu palatibilnost kod skoro 25 % pasa i mačaka. Hrana se ne smije pretjerano zagrijavati jer će to imati suprotan učinak. Idealno je da je zagrijana na tjelesnu temperaturu pasa i mačaka što je oko 38 do 39 stupnjeva celzijusa. Tekstura hrane posebno je važna macama. Po tom pitanju, kao i u mnogim drugim stvarima, one su individualisti.Tako neke preferiraju suhu hranu dok se druge odlučuju isključivo za konzerve. Većina mačaka odbiti će obrok koji je ljepljiv. Psi većinom preferiraju konzerve u odnosu na dehidrat i to prvenstveno zbog visokog udijela vode.Dodavanje vode u suhu hranu,namakanje bobica, povećati će palatibilnost kod većine pasa, no mačka će na tako pripremljen obrok samo frknuti nosom. Oblik bobica u dehidratu nije toliko važan. Psima i macama je svejedno da li su one u obliku kružića ili trokutića. Važno je da nemaju oštrih rubova kako ne bi došlo do iritacije sluznice jezika i usne šupljine. Udio bjelančevina i masti u hrani povećati će njenu palatibilnost do jedne mjere. Mace preferiraju kiseliju hranu pa su iz tog razloga u mnoge komercijalne hrane za mace dodane kiseline. Okus piletine, govedine ili kunića važan je faktor koji doprinosi palatibilnosti. Određeni okus dobije se tako da se primjerice goveđe meso djelomično razgradi encimima. Dobivena tekućine zatim se spreja po površini hrane.Tako dobivamo različite okuse i mirise hrane koja je manje više jednakog sastava. Mnoge životinje preferirat će onu hranu na koju su navikle.Tu može doći do problema poželimo li promjeniti vrstu hrane jer pas ili maca očekuju točno određeni oblik i miris hrane i jednostavno ne žele probati ništa drugo. Tada hranu treba mijenjati postepeno tako da u hranu na koju su navikli postepeno dodajemo manje količine nove hrane.
Chia su sitne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, koje imaju izuzetno visoku prehrambenu vrijednost. Opskrbljuju nas proteinima, vitaminima A, B, E i D te mineralima poput kalcija, kalija, bakra, željeza, mangana i cinka
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.