Najpoznatiji primjer hrane s probiotičkim svojstvima svakako je jogurt s bakterijama Lactobacillus bulgaricus. Ove bakterije nisu toksične i samo prolaze kroz debelo crijevo. Tamo se ne razmnožavaju, niti se naseljavaju. Očito, trebalo bi ih unositi redovito za ostvarenje bilo kakvih ljekovitih svojstava. Tu postoje 2 problema. Ljekovita svojstva ove bakterije su upitna, AKO IH UOPĆE IMA. Još važnije, jogurt će vas obilno podariti sa svim negativnim svojstvima mlijeka i mliječnih proizvoda. Masti se i mogu izbjeći u nemasnim varijantama, ali visok sadržaj proteina baš i ne. Paradoksalno, ali KONSTANTNO ĆE VAM KRASTI KALCIJ IZ KOSTIJU, bez obzira na visok unos kalcija. Alergija na mliječne proteine vrlo je raširena. Neki oblici raka direktno se povezuju s mlijekom. LEUKEMIJA MEĐU KRAVAMA JE ČESTA POJAVA. I sve se taloži u mlijeku... Navedeno vrijedi i za acidofilno mlijeko. Samo je bakterija druga – Lactobacillus acidophilus. Vidjet ćemo da manipulacija jogurtom hvata na još nekoliko razina. Recimo, jeste li primijetili da je rok upotrebe jogurta bitno povećan u odnosu na stanje prije 20 godina? Umjesto nekoliko dana, sada traju nekoliko tjedana. Agresivna toplinska obrada i homogenizacija uništavaju sve ono što je možda i vrijedilo. Preostala „mrtva priroda“ teško se kvari, pa je POKUŠAVAJU POBOLJŠATI DODATKOM KAKVE PATENTIRANE BAKTERIJE S ČUDESNIM SVOJSTVIMA. Ne zavaravajte se, dobar dio čuda običan je reklamni trik. I s drugim jogurt-dodacima debelo vas potežu za nos. Znate li da je voće tek manji dio voćnog dodatka iz voćnog jogurta? U JEDNOJ ČAŠICI IMA GA SVEGA NEKOLIKO GRAMA, zasigurno nedovoljno za fini okus koji očekujete. Međutim, okusi po želji danas ne predstavljaju problem. Aromu jagode može vam vjerno dočarati desetak spojeva. (Drugim riječima, voćnog jogurta od jagoda će biti i kada urod jagoda sasvim zakaže.) Struktura dodanih aroma obično se ne specificira na deklaraciji. Očito, osjetljivo pitanje. MOŽDA I ZATO ŠTO JE OSNOVA ZA IZRADU UMJETNIH AROMA NAFTA. Malo nezgodno, zar ne? Veći dio voćnog pripravka čini šećer, obično u nekoliko različitih formi. U pitanju je smicalica. Neka vas ne impresioniraju nazivi saharoza, dekstroza, glukozni sirup ili fruktozni sirup. Saharoza je obični šećer, a ovo ostalo je vrlo slično po sastavu, djelovanju i štetnim posljedicama. Da je samo jedan zaslađivač, bio bi sastojak s najvećim udjelom u voćnoj mješavini, pa bi morao doći na prvo mjesto deklaracije. U voćnom jogurtu obično ima 12-16% šećera, SLIČNO KAO I U GAZIRANIM PIĆIMA. Kod niskokaloričnih jogurta šećer je zamijenjen umjetnim zaslađivačima. Obično su to aspartam i acesulfam K. Uz aspartam se vezuje poduži popis potencijalnih zdravstvenih posljedica: teške glavobolje, sljepilo, gubitak pamćenja, depresija (ponekad i sa suicidalnim orijentacijama), hiperaktivnost, epileptični napadi, astma, bolovi u mišićima, zamagljen vid, probavni problemi i još štošta. Aspartam pogoršava stanje kod multiple skleroze, Alzheimerove bolesti i hipoglikemije. Acesulfam K STVARA TUMORE NA POKUSNIM ŽIVOTINJAMA. Slično važi za ciklamat i saharin. Boje se dodaju kada proizvođač procijeni da koloritni izgled krajnjeg proizvoda nedovoljno podsjeća na voće. Tako karmin oboji jogurt „malinama“. Crvena R4, Crvena AC i crvena 2G dovode do alergijskih reakcija, a neke od njih povezuju i s rakom. Neškodljive boje su E 160 (crvena i narančasta), E 161 (žuta), E 162 (prirodna boja cikle) i E 163 (ljubičasta boja iz cvijeća). Kremasti izgled jogurta postiže se želatinom E 441 (DOBIVA SE IZ GOVEĐIH KOSTIJU) ili modificiranim škrobom. Stabilizator pektin ne spada u opasnu grupu, ali u većim količinama može izazvati nadutost. Prilagodljivost mliječne industrije uvijek je bila impresivna. Proizvodi po željama kupaca sve su raznolikiji i rafiniraniji. Drugačiji nego nekada. VJEROVATNO I ŠTETNIJI. Hm, ekstra veliki komadi voća...