24.02.2005.
Još o čipovanju
Svrha čipovanja pasa već je dobro poznata većini vlasnika pasa jer se o tome mnogo govorilo i pisalo prije donošenja novog pravilnika o označavanju pasa. Međutim, po dolasku u veterinarsku ambulantu mnogi vlasnici imaju cijeli niz potpitanja, više praktične naravi.
Jedna od stvari koja često šokira vlasnike posebno malenih pasa jest debljina igle kojom se vrši implatancija čipa. Morate znati da je čip nešto veći od zrna riže, pa je onda jasno da igla mora biti popriličan promjer kako bi to zrno riže prošlo kroz nju. Posebno teško to pada vlasnicima psića malih pasmina kada ih moraju čipovati već u dobi od 3 mjeseca. Nemojte misliti, teško pada i nama veterinarima, no što se mora - mora se. Kod rutinskog preventivnog cijepljenja psa već godinama svi upotrebljavamo iglice što manjeg promjera kako bi trauma za psa bila što manja, tako da smo se svi odvikli velikih igala. No važno je znati da je ta antipatična igla vrlo, vrlo oštra tako da vrlo brzo i lako sklizne kroz kožu. Slično je onome kada se proteže vrlo oštrim žiletom - u tom trenutku ne osjetite ništa, već znate da ste se porezali tek kada vidite krv.Temperament pasa je presudan kod toga kako će podnijeti čipovanje. Tako neki psi reagiraju cviležom i lavežom već kod samog postavljanja psa u poziciju za čipovanje, dok se drugi uopće ne pomaknu tokom cijelog zahvata.
Veterinar će za svakoga psa individualno procijeniti da li ga treba držati, koliko snažno i da li je bolje da su vlasnici kraj psa ili u čekaonici. Naime, neki su psi iznenađujuče "pristojni" kada njihovi najmiliji ostanu iza zatvorenih vrata (to su oni koji se penju na vlasnike kao majmunčići).
Treba znati da je čip trajna stvar, te da se ugrađuje samo jednim tokom cijelog pasjeg života. Nakon čipovanja lijevu stranu vrata bolje je dan, dva ne češkati, a ako se na mjestu aplikacije čipa pojavi krastica pustite je da sama odpadne. Kod nekih pasa koji imaju viška kože kao što su mastifi, shra pei i sl. čip će se vrlo vjerojatno (sila teža) spustiti nešto niže od onog mjesta na koje smo ga stavili, ali to neće stvarati nikakve probleme pa vas ne treba zabrinjavati. Pasji čipovi ne sviraju prilikom prolaska kroz vrata supermarketa pa možete bezbrižno u šoping preko granice.
Cijela procedura stavljanja čipa traje 3 sekunde.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.