Zbog čestih upita o trimanju i njezi oštrodlakih pasmina, odgovoriti ću na pitanja čitatelja vezanih za tu temu.Najčešće su pitanja vezana za način trimanja i učestalost ali i o tome koliko trimanje može poboljšati kvalitetu i gustoću dlake. Naravno za one koji još nisu naučili osnove ponoviti ću još jednom što je zapravo trimanje i koje pasmine trimamo.
1. Trimanje možemo definirati kao mehaničko odstranjivanje dlake ili jednostavnije rečeno čupkanje dlake preko oštrog nožića(trimera). Sama riječ trimanje potječe od engleske riječi trim što znači ukloniti,staviti u red čupkanjem.Tim čupkanjem zapravo odstranjujemo mrtvu dlaku i omogućujemo joj da se regenerira.Tako na površini kože ostaje nova i zdrava dlaka koja nastavlja rasti.Taj postupak karakterističan je za oštrodlake pasmine koje se ne linjaju.To su npr.šnauceri ili terijeri. Kao šta sam naziv govori(oštrodlaki) prirodno im je dlaka čvrsta i oštra. No, osim genetike potrebna im je i ljudska pomoć jer se ne linjaju a mrtva dlaka se nakuplja u krznu. Ljudska ju ruka može odstraniti i omogućiti da koža normalno diše.
2. Važnost i učestalost triman ja. Važnost trimanja je velika. Ukoliko posjedujete oštrodlaku pasminu a ne držite do trimanja,dlaka vašeg ljubimca izgubiti će svu kvalitetu i postati svilenkasta i meka. Dok neki ljubimci ne pokazuju nikakve vanjske znakove problema zbog netrimanja kod nekih su jako uočljivi.Tako npr. dlaka nekih terijera zna biti izuzetno rijetka i slaba, bok drugi imaju izuzetno gustu dlaku punu sakupljene mrtve dlake zbog koje koža ne diše. Također, takva dlaka veoma će često početi intenzivno ispadati i stvarati velike probleme vlasicima.Naravno,netrimana dlaka uvijek je izuzetno svilenkasta i meka što uopće nije karakteristika pasmine. Što se tiče učestalosti trimanja, važno je sa trimanjem započeti već u dobi sa 3-4 mjeseca. Tada je preporučljivo istrimati cijelog ljubimca kako bi počela rasti prava čvrsta dlaka. U toj dobi štene posjeduje tzv. baby dlaku koja izgleda čupavo i veoma lako se čupka. U toj dobi postane zrela za prvo trimanje pa često i sama ispada i stvara probleme po stanu. Nakon prvog trimanja slijedeće bi trebalo napraviti za 2 mjeseca. To je ujedno najidealniji razmak između trimanja. Dlaku bi trebalo trimati najranije mjesec i pol a najviše u razmaku od dva i pol mjeseca od posljednjeg trimanja. Nije dobro trimati prerano jer dlaka neće biti dovoljno zrela i spremna za čupkanje a ukoliko prođe više od tri mjeseca dlaka će izgubiti na kvaliteti i ponekad doslovno sama ispadati iz ljubimca. Ako se pridržavate pravilnih intervala trimanja dlaka vašeg psa biti će čvrsta, zdrava i sjajna. Još je važno napomenuti da kada zanemarite ovu rutinu održavanja potrebno je 2-3 trimanja kroz slijedeće mjesece da se stanje vrati na pozitivno.
3.Tehnika trimanja. Za oštrodlake pasmine,uz naravno pravilnu prehranu,trimanje je najvažniji dio njege njihove dlake. Neki vlasnici,nedovoljno upućeni,smatraju ovaj postupak bolnim što nije istina. Ključna stavka trimanja jest da dlaka mora biti zrela i morate ovladati tehnikom trimanja. Treba uvijek paziti da se trimanje odvija u smjeru rasta dlake,nikada u suprotnom.Postupak treba započeti detaljnim raščešljavanjem dlake. Dlaku treba podizati metalnim češljem dio po dio tijekom trimanja i čupkati samo mrtvu dlaku. Tu su već najčešće pogreške zbog kojih vlasnici, većinom iz neznanja,odustanu od trimanja. Tu su još i česte pogreške okretanja dlake Ili čupkanja dlake prema gore što će rezultirati pucanjem dlake. Trimanje vrata i ramena je cjelina koja zahtjeva posebnu pozornost jer se na pojedinim mjestima, pogotovo vvrata i stražnjice,često mjenjaju smjerovi dlake na što je veoma važno pripaziti. Trebate posjedovati i vještinu i znanje kako bi znali procjeniti da li je dlaka dovoljno istrimana i kako napraviti prijelaze sa pojedinih dijelova tijela koji moraju biti neprimjetni. Cijelo tijelo mora uvijek ostavljati dojam jedinstvene cjeline. Ukoliko se pridržavate svega navedenog možete primjetiti da vaš ljubimac neće stvarati nikakve probleme prilikom trimanja. Važno je još napomenuti da je za pravilno trimanje potrebno posjedovati i pravi pribor. Pravi, klasični trimer koji je najidealniji za trimanje često se teško nalazi i nema ga svugdje za kupiti.No,ukoliko niste sigurni u svoje znanje i tehniku bolje ovaj dio održavanja prepustite groomeru u kojeg imate povjerenja.I naravno,ne ustručavajte se pitati savjet ili pomoć vezano za dlaku vašeg ljubimca.
Chia su sitne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, koje imaju izuzetno visoku prehrambenu vrijednost. Opskrbljuju nas proteinima, vitaminima A, B, E i D te mineralima poput kalcija, kalija, bakra, željeza, mangana i cinka
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Iznajmljujemo sobu studentu, nepušaču, u stanu južne orijentacije, 93 m2, koji se sastoji od kuhinje s blagovaonom, 3 sobe, kupaone, smočnice, balkona i hodnika. ...