Prema britanskim izvorima, više od pola antibiotika popije se zbog obične prehlade.


Svi znamo da su nus-po­jave kod korištenja lijekova sasvim realan problem. Iako je lista uz svaki lijek poduža, nekako vjerujemo da se ona mala (tako bar piše) mo­guć­nost neće prelomiti baš na nama. A ako baš treba, drugi lijekovi će riješiti (nadamo se) privremenu novonastalu neugodnost.

Jedno švedsko istraživanje je pokazalo da oko 15% svih bolesti predstavlja pos­ljedicu korištenja lijekova na recept. Usprkos tome, strah da bi se mogli još više raz­boljeti rijedak je motiv za odustajanje od lijekova. A možda bi o tome i trebali razmišljati. Neke grupe lije­kova prati osobito loš glas, o čemu vlada svojevrsni zakon šutnje. Odmah napominjem da će o novim saznanjima oko cjepiva (podijeljena su mišljenja da li su to lijekovi ili ne) biti uskoro više riječi, a sada o nekoliko drugih pri­mjera…

Recimo, pilule protiv za­čeća izuzetno su popularne, ali povećavaju rizik od raka dojke za 3 puta. Ovaj tip raka ionako je vrlo frek­ven­tan, čak i kod mladih žena, a na ovaj način još mu se šire otvaraju vrata. Najveći je rizik kod novih korisnica, unutar prve godine koriš­te­nja. Pitate se zašto? Pa, ne­nadani estrogenski udar prevelik je šok, a tijelo to doživ­ljava kao svojevrsnu prijetnju. Sasvim dovoljno za ma­lignu promjenu.

Zanimljivo je kako terminalnim onkološkim bolesni­cima i dalje prepisuju hrpu lijekova za kolesterol, tlak, osteoporozu i sl. Ionako upi­t­­ne terapije, ovdje su osobito kontraproduktivne. Po­kaza­lo se da isključenje statina iz te­rapije u takvim okolnostima ne samo da produ­žava život, već poboljšava i njegovu kva­litetu. Pojednos­tav­ljeno, ma­nje tok­sično opterećenje.

S antibioticima se događa baš žalosna priča. Iako svi vo­le govoriti o njihovoj pretje­ranoj upotrebi (a znamo da smo zbog toga sve bliži danu kada više ništa neće djelo­va­ti), liječnici ih iz go­dine u go­dinu prepisuju sve više. 40% povećanja u zadnjih de­setak godina. Prema britanskim izvorima, više od pola anti­bio­tika popije se zbog obič­ne prehlade. Djeca najviše.

Ispada zastrašujuće logič­no da više ljudi ubiju lijekovi na recept, nego kokain i he­roin zajedno. Licemjerno mi je uopće govoriti o ptičjoj gripi ili eboli, kada se pomor svakodnevno događa oko nas, a da se nitko naročito ne uzbuđuje. Apatija, kriza i nemoć. U svemu tome od­lično se uklopila vrlo mudra izjava Dr. Alana Medića, ka­da su ga pitali zašto je kod nas obavezno cijepljenje pro­tiv polia, a u Njemačkoj nije. Ne­ćete vjerovati, ali to je ZBOG BLIZINE AFRIKE. E, stvar­no nam je blizu.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!