Po sustavu biodinamike, postoje dani koji su pogodniji za cvijet, list, plod i korijen. Ove podjele možemo naći u biodinamičkim kalendarima kojima se služe biodinamički poljoprivrednici

 

Ljekovito bilje možemo brati po kalendaru, ali Hrvatska nam je raznolika, s raznolikim klimama i različitim nadmorskim visinama. Možemo ga puno logičnije brati onda kada u našoj blizini, ili tamo gdje smo se zatekli, bilje nađemo u karakterističnoj fazi  pogodnoj za pojedini dio biljke koji beremo. Kore i korijenje u rano proljeće, cvjetove drveća kada počnu cvasti, cvjetove trava u vrijeme cvatnje, sjemenje kada je posve zrelo na stabljikama. Ili to možemo nadograditi još i biodinamičkim kalendarom. Po sustavu biodinamike, postoje dani koji su pogodniji za cvijet, list, plod i korijen. Ove podjele možemo naći u biodinamičkim kalendarima kojima se služe biodinamički poljoprivrednici. Odnose se zapravo na vrijeme sadnje bilja od kojeg ćemo primarno koristiti cvijet, list, plod ili korijen. Kod branja, te iste raspodjele pogledamo u tablicama i u te dane beremo određene dijelove biljke. Na primjer,  u dane cvijeta beremo cvijet, u dane lista beremo list. Cvijet bazge ubran u vrijeme cvijeta bit će puno bolje osušen i sačuvan nego da smo ga brali u neko drugo vrijeme. Još će godinama, ako smo ga pravilno skladištili, sačuvati svježinu kao da smo ga ubrali i osušili tek nedavno. Isto tako, list matičnjaka, koji inače vrlo brzo gubi boju i aromu, ako je ubran u dane lista i uz pravilno skladištenje, i nakon par godina imat će svježinu nedavno ubrana i osušena lista.

Vama zapravo ne treba puno različitog bilja. Bitno je da ono koje ste ubrali ima svježinu i snagu netom osušene biljke koja ne gubi svoja ljekovita svojstva, i u kemijskom i energetskom smislu.

Pokušajte ove godine ubrati neko bilje po principima biodinamičkog kalendara te isto to bilje dan, dva kasnije. Označite vrećice u koje ste ga spremili i usporedite nakon godinu dana. I javite mi razliku!