Za mace je najbolje kupovati šampone namijenjene upravo njima


Kupanje psa ili mace koji žive s nama u stanu dio je normalnog održavanja higijene. S kupanjem ne treba pretjerivati, što većina vlasnika kućnih ljubimaca dobro zna, no ponekad je neophodno. Obično savjetujemo da ne kupate psa u šamponu češće od jednom u mjesec dana. Ako morate okupati svog kućnog ljubimca samo zato jer je prljav, dobar će biti i dječji šampon koji ne draži oči. Važno je naglasiti da šamponi sadrže deterdžente i da je njihova funkcija odstranjivanje nečistoće s dlake i kože. Zato je neophodno dobro isprati psa bez obzira na to koliko blagi šampon upotrijebite. Dječji šamponi su blagi, pa utoliko slabije odstranjuju nečistoće, no u većini slučajeva bit će dovoljni da vaš psić zablista.

Kada govorimo o medicinskim šamponima onda treba znati točno koji će se šampon koristiti i zašto. Tako imamo nekoliko skupina šampona koje koristimo u liječenju različitih kožnih problema.

Šampon koji djeluju protiv svrbeža koristimo u liječenju alergijskih bolesti. Djeluju simptomatski tako da ublažuju svrbež, a i mehanički odstranjuju antigene sa kože. Njihova primjena ne smije biti dugotrajna, a uglavnom ih koristimo kako bi smanjili potrebnu dozu sistemskih protualergijskih lijekova. Mogu sadržavati kortikosteroide, antihistaminike ili sredstva koja anesteziraju završetke nervnih vlakana pa na taj način ublažavaju svrbež.

Kod bakterijskih i gljivičnih infekcija kože vrlo često uz sistemsku terapiju posežemo i za lokalnom. Terapija ovim šamponima je najčešće dugotrajna i nema nuspojava kao kod šampona protiv svrbeža. Potreban je poseban oprez kod mačaka, jer su one nerijetko preosjetljive na šampone namijenjene psima.

Antibakterijski i antifungalni šamponi mogu izazvati iritaciju oka, pa svakako treba paziti da ne dođu u dodir s očima, a ni drugim sluznicama (usta, anus, spolovilo).

Posebnu skupinu šampona čine antiparazitici. Danas znamo da šamponi protiv buha ne pružaju zaštitu, već služe samo kako bi odstranili one parazite koji se trenutno nalaze na psu ili na maci. Većinom ih preporučujemo kod malenih štenaca, mačića ili teško bolesnih i oslabljenih životinja za koje procijenimo da upotreba efektnijih antiparazitika može dovesti do komplikacija. Važno je da vlasnici znaju da time što su okupali psa u šamponu protiv buha, problem buha nije riješen. Svakako nakon kupanja treba odabrati jedno od sredstava koje će pružiti dugoročnu zaštitu.

Osim navedenog, danas su na tržištu dostupni i šamponi koji sadrže aktivne tvari u obliku mikrovezikula, koje se onda polako otpuštaju na koži psa pa djeluju duže vrijeme. Uglavnom se radi o preparatima koji će koži vratiti vlažnost i lipidni sloj.

Posebnu njegu zahtjeva dlaka izložbenih pasa i mačaka. Dio pasminskih karakteristika svakako je tip dlake, način na koji pas mora biti uređen i održavan.

Priprema nekih pasa za izložbu nezamisliva je bez cijelog niza kozmetičkih preparata. Izbor preparata ovisit će o pasmini psa ili mačke te vrsti dlake. Tako, na primjer, kod Afganistanskog hrta dlaka mora biti svilena, mekana te, naravno, sjajna. Mora biti teška, padati niz tijelo psa, a istovremeno mora lepršati dok se pas kreće. Takvu dlaku moraju imati svi dugodlaki psi svilene dlake kao što su yorkshire terijer, maltezer, shi-tzu... Da bi se to postiglo potrebno je uložiti puno truda . Jedan od problema pri oblikovanju izložbene frizure je statički elektricitet dlake zbog kojeg se dešava da negativno nabijene dlake nakon četkanja odbijaju jedna drugu. Da bi to spriječili, upotrebljavaju se balzami i sredstva koja uklanjaju statički elektricitet. Balzami mogu biti inkorporirani u šampon ili posebno pakirani u obliku kreme. Znači, potreban vam je šampon da odstrani nečistoće, nakon šampona ide balzam i tek tada se pristupa sušenju dlake. U zimskim mjesecima preporučuje se osušiti psa do kože, dok u ljetnim mjesecima može ostati malo vlažan. Pse se fenira ili suši u posebnim boksovim za sušenje. Kako bi se spriječilo oštećenja na dlaci koriste se silikonska ulja, a cijela dlaka premazuje se nerčevim uljem. Preparate treba nabavljati u specijaliziranim trgovinama i to po savjetu iskusnog uzgajivača ili dugogodišnjih poznavalaca određene pasmine. No, veliki majstori uvijek imaju svoje male tajne pa vam neće otkriti baš sve detalje o uređivanju pasa. No, oboružate li se dobrim preparatima i naravno psom koji ima genetski dobru dlaku, sami ćete naći najbolji način uređivanja koji odgovara vašem psu. Uz puno truda!

Za mace je najbolje kupovati šampone namijenjene upravo njima, jer su one mnogo osjetljivije od pasa, pa se tako može dogoditi da vrlo burno reagiraju samo ako šampon ima intenzivniji miris.

Ako se vaš ljubimca ne voli kupati, nemojte to nikako raditi silom. Kao i sve ostale stvari na takav postupak i psa i macu treba navikavati postepeno, a najbolje od malena.

Ako vam se kupanje psa ili mace u vašoj kadi čini prezahtjevno, u Rijeci imamo mnogo salona za pse i mace u kojima će stručno okupati vašeg ljubimca, a na raspolaganju je i salon u kojem vašeg ljubimca kupate sami.