Cvjetne glavice smilja trebaju biti ubrane obavezno u pupu ili da su dan prije procvjetale

 

 

Ova tema je naoko banalna, ali skoro svakodnevno me ljudi pitaju kako se radi ulje od smilja. Sada na kraju lipnja vrijeme je njegove cvatnje i berbe. Moj stav je da su sve izrade preparata od biljnih sirovina izrazito jednostavne, samo vam to mora netko objasniti, pa krenimo redom.

Prvo, trebate imati svježi (isključivo svježi) biljni materijal za izradu bilo kakvog kvalitetnog macerata. U ovom slučaju, svježe cvjetne glavice smilja. One trebaju biti ubrane obavezno u pupu! Ili da su se dan prije rascvale. Ako se smilje rascvalo i sunce je pržilo po njemu 2 tjedna ili više, imat će teški zagasiti smrdljivi vonj koji vuče na notu stare užegle pišaline. Zbog tog vonja, i krivog vremena branja neupućenih, smilje mnogim ljudima ne paše i diže im se želudac. Smilje macerirano u pupu ima osvježavajući voćno-cvjetni miris koji nadahnjuje. Ovo je tajna majstora i najvažniji moment za izradu zaista dobrog macerata od smilja.

Drugo, trebate imati kvalitetno i prigodno bazno ulje u kojem ćete ga macerirati. Ne zaboravite da i to ulje ima svoj miris. Na primjer, maslinovo ulje ime težak uljasti miris, sezamovo bio ulje ima laganiji, bio suncokret još laganiji, marelica i lješnjak izrazito orašasti a badem nekako najneutralniji. Znači važno je da izaberete bazno ulje s kojim ste vi zadovoljni i koje vama osobno paše. Također je bitno razmisliti za koju namjenu ćete koristiti to ulje. Ako je za lice, potrebno je ulje malih molekula (npr. badem, marelica i sl.). Ako je za tijelo, može i sezam, suncokret i maslina.

Postupak: uberite cvjetne glavice smilja u pupoljcima, stavite ih u hlad da odstoje pola dana ili duže da bubice izađu iz njih. Narežite ih škaricama na sitno. Uzmite čistu staklenku i u nju bez stiskanja rastresito stavite nasjeckane cvjetove smilja. Njima napunite ¾ tegle. Onda u tu istu teglu do vrha nalijte bazno ulje (maslinovo, sezamovo, suncokretovo, bademovo, marelica…). Teglu zatvorite poklopcem, na nju nalijepite papirić s datumom kada ste stavili smilje macerirati. Teglu stavite na sunce, nemojte ju sklanjati u kuću po noći, svaki dan ju barem jedanput protresite. Nakon 3 tjedna procijedite kroz cjedilo, pa nakon toga i kroz presavijenu gazu. I dobili ste - ulje od smilja! J

Ulje obavezno čuvajte u staklenoj ambalaži, na tamnom mjestu. Rok trajanja mu je 2 godine.

A za što je sve dobro? To je već jedna druga, vrlo opširna tema. Reći ću vam samo da ga ja osobno koristim od pete do kose. :) 

Uživajte!