Crvena boja  kantarionova ulja dolazi od posebnih uljnih žlijezda koje izlučuju tvar hipericin. Hipericin je ujedno i nosilac najljekovitijih svojstava gospine trave. Dakle, što je ulje više crveno, više je ljekovito


U prošlim člancima objasnili smo u glavnim crtama  „definicije“ osnovnih pojmova vezanih uz ljekovito bilje. Odmaknimo se sada malo od teorije i pozabavimo se i praktičnom stranom uz jedan recept. Dakle, ovog puta donosimo  opis izrade najpoznatijeg macerata od svih – kantarionovog ulja. No, prije se  ipak još kratko moramo držati  teorije te objasniti  što je to  macerat.

Najjednostavnije, macerat znači da je riječ o ulju koje je nastalo tako da se u baznom (osnovnom) ulju određeno vrijeme potapala neka biljka.

U slučaju kantarionova ulja, u baznom ulju (uobičajeno je maslinovo, hladno prešano suncokretovo, bademovo, lješnjakovo...) potapali su se zatvoreni (svježi!) pupovi biljke gospine trave iliti kantariona iliti Hypericum perforatum. Zašto pupovi moraju biti zatvoreni? Zato jer crvena boja  kantarionova ulja dolazi od posebnih uljnih žlijezda koje izlučuju tvar hipericin. Hipericin je ujedno i nosilac najljekovitijih svojstava gospine trave. Dakle, što je ulje više crveno, više je ljekovito. Te uljaste izlučevine hlape na suncu (kada je cvijet otvoren), čime se smanjuje ljekovitost ulja. Njihovu količinu možete i sami provjeriti tako da prstima zgnječite pupoljak i potpuno otvoren cvijet i usporedite količinu „crvene krvi“ biljke koja je izašla.



Dakle, ubrali ste i odvojili najljepše pupoljke gospine trave te ih pustili da odstoje jedan dan (da ishlapi sok biljke koji dovodi do kvarnosti ulja), protrljali ste ih u tarioniku par minuta te ih stavili u staklenu teglicu i prelili uljem. Mjera je uvijek ista: stavite prst i označite do kuda vam je biljka rastresito  u teglici. Kada nalijevate ulje, nalijete ga do oznake (do kuda vam je bilo bilje) te nalijete još 2 cm ulja povrh toga. Teglu čvrsto zatvorite i stavite na sunce ili na neko zaista toplo mjesto. Svaki dan ju protresite dva-tri puta i nakon 4 tjedna procijedite kroz plastično cjedilo. Nakon toga i kroz gustu lanenu krpu. Označite dobiveno ulje datumom izrade i čuvajte na hladnijem i mračnom mjestu. Ovako pripremljeno ulje dobro je za tretiranje raznih rana, bolova u mišićima, osipa, ali i vaginalnih infekcija, seboreičnih područja, suhe i ljuskave kože, atletskog stopala i raznih drugih kožnih tegoba. Zapravo, bilo što da vam je na koži ili u površnim slojevima tkiva, kantarion to vjerojatno može izliječiti ili bar zaliječiti.

(Fotografije: Martina Bogdanić)