21.07.2005.
Kako njegovati bišona?
Bišon ili stručnije rečeno Bischon Frise je relativno rijetka pasmina koja zadivljuje mnoge svojim glamuroznim izgledom i prekrasnom bijelom dlakom. Sa svojom bujnom, gustom i kovrčavom dlakom neodoljivi su i podsjećaju na razigranog medvjedića. No da bi održali takav izgled potrebno je i puno brige i truda oko njegova toaletiranja. Prvo ćemo napomenuti osnovni pribor koji svaki savjestan vlasnik ovog ljubimca mora imati. U to spada tzv. slicker četka koja ima ukošene zupce koji odlično uklanjaju mrtvu dlaku, zatim češalj sa metalnim zupcima koji je najdjelotvorniji u otklanjanju zapetljanja tj. čvorova te brojne četke finije teksture. Važno je naravno i svog ljubimca naviknuti i na rutinu češljanja te znati kako ga pravilno održavati. Najbolje ga je prvo raščetkati u smjeru suprotnom od smjera rasta dlake jer ćemo tako najdetaljnije moći prekontrolirati eventualne probleme sa kožom i ukloniti sve grančice ili travu koja im se uvuče u dlaku tokom dana. Nakon što raščešljamo dlaku u oba smjera dobro je proći metalnim češljem kako bi bili sigurni da nema nikakvih zapetljanja koja se kod ove pasmine vrlo brzo stvore. Njegu bišona možemo podjeliti na svakodnevnu, tjednu i mjesečnu. Najvažnija svakodnevna briga podrazumjeva češljanje i četkanje. To je od posebne važnosti jer se ova pasmina poput pudla ne linja pa je važno ukloniti mrtvu dlaku kako bi koža mogla nesmetano disati. Ukoliko se zanemari ovaj dio higijene, vrlo se brzo dlaka zapetlja te se stvore bolni gropovi koji ugrožavaju zdravlje vašeg ljubimca. Što se tiče tjednog održavanja tu spada briga o ušima, šapicama te očima i zubima. Savjestan vlasnik će barem jednom tjedno očistiti odnosno počupkati dlaku koja se skuplja u ušnom kanalu. Zbog gustoće dlake koju posjeduju često im se uši zbog neprohodnosti i neodržavanja upale ili postanu dom brojnim nametnicima. Zato je osim čišćenja dobro koristiti i kapi koje će dezinficirati i zaštititi uho. Isto je tako važno čuvati i zube koji se često nakupe kamenca i taloga koji je uzročnik neugodnog zadaha i ostalih zdravstvenih problema. Zato je danas na tržištu bogata ponuda pasta i ostalih preparata za očuvanje desni. Što se šapa tiče korisno je imati manje škarice kojima ćete ukloniti dlaku između jastučića. Upravo se na tom području najčešće skupe trave i grančice koje mogu biti veoma neugodne i bolne za vašeg ljubimca. Nokte je potrebno kratiti svaka dva do tri tjedna a ukoliko niste sigurni prepustite taj dio groomeru. Mana ove pasmine često je smeđkasti pigment ispod očiju uzrokovan suzama te razne upale očiju. Naravno, I za to postoje rješenja koja su najviše u obliku kapi za upale ili krema koje uklanjaju tamni pigment. Kao što vidimo ova pasmina zahtjeva vlasnika koji će se moći posvetiti svom ljubimcu. U protivnom ćete sebi i svom ljubimcu stvoriti probleme i vaš suživot sigurno neće biti ugodan. Uz već sve navedeno ovu pasminu potrebno je jednom mjesečno detaljno oprati i ošišati i za to ćete trebati pomoć groomera. Stručna pomoć ovoj pasmini je neizostavna i pravi groomer znati će kako formirati frizuru vašeg bišona. Kao i kod ostalih pasmina postoji razlika između izložbene frizure i one koju preferiraju vlasnici kućnih ljubimaca iz praktičnih razloga. No o njihovom šišanju dalo bi se puno pričati pa ćemo o tome u nekom slijedećem tekstu. Ukoliko svog bišona pravilno održavate i poželite ga pokazati u punom sjaju, mala pomoć stručne groomerske ruke može zadiviti svakog i od vašeg ljubimca stvoriti malo remekdjelo.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten