Svaki ljubimac velika je odgovornost i briga. Odabrati pravog ljubimca najvažnija je odluka svakog budućeg vlasnika. Svatko ima svoje kriterije po kojima ga odabire. No, ljudi često nepromišljeno kupe psa, a tek kasnije shvate što sve zahtijeva određena pasmina i da li su u stanju ispunjavati sve obveze koje ona zahtijeva. Pitanje je kako pametno izabrati kućnog ljubimca? Osim ljubavi na prvi pogled što je najčešće presudno kod kupnje psa, treba dobro razmisliti o svim ostalim važnim pitanjima. Pri odabiru ljubimca važno je uzeti u obzir našu dob i stil života, mjesto stanovanja-stanujemo li u stanu ili kući, tražimo li kućnog ljubimca ili pravog radnog psa, novčane mogućnosti i vrijeme koje možemo izdvojiti za njega. Dob je jedan od elemenata i često puno govori o nama samima i našem stilu života. Možemo primijetiti da većina starijih ljudi posjeduje manje pasmine. To je većinom iz praktičnih razloga;veće pasmine zahtjevaju i više prostora, brige i kretanja. Stariji ljudi većinom će se odlučiti za pasmine poput manjih pudla, maltezera ili manjih vrsta terijera. Svi su oni temperamentni, veseli, privrženi i druželjubivi ljubimci koji uveseljavaju pod stare dane. Iz drugih razloga mlađi će ljudi često posjedovati veće pasmine koji će zahtjevati više kretanja i dinamike. Često su to retrieveri, labradori te od manjih pasmina kokeri i šnauceri. Ako ste dinamična osoba i bavite se često sportom vjerojatno ćete izabrati i snažnijeg i aktivnijeg psa kojeg ćete moći povesti sa sobom. Što se tiče ljudi srednjih godina koji imaju obitelj, oni će najvjerojatnije izabrati ili malu pasminu ukoliko žive u stanu ili veću pasminu dobrog i smirenog karaktera, koja neće zahtjevati pretjeranu brigu oko održavanja te će voljeti djecu i biti privržen obitelji. Kao što vidimo nije baš jednostavno pametno izabrati ljubimca. Puno je kriterija i puno odluka kojih moramo biti svjesni prije no što donesemo novog ukućana u svoj dom. Mjesto stanovanja također je važno. Manje će se pasmine bolje uklopiti u stanu dok će velike pasmine biti zadovoljnije sa kućom i okućnicom. Takav će im ambijent vjerojatno bolje odgovarati. Jedna od najčešćih grešaka vlasnika je što unaprijed ne ispitaju sve mane i nedostatke pojedine pasmine te naravno način i učestalost održavanja dlake. Pasmine poput pudla, bišona, maltezera ili pak većih poput newfoundlanda ili bob-teila zahtijevaju puno pažnje i brige oko dlake pa je bolje ne uzimati ih ukoliko niste spremni izdvojiti vremena, truda i novca. Imajte na umu da svaki ljubimac iziskuje održavanje. Razlika je samo u učestalosti posjeta groomeru i naravno razlici u trošku. Greška većine ljudi je što se ne informiraju dovoljno o pasmini koju kupuju pa uzmu upravo pasminu koja zahjeva puno brige oko dlake. Naravno da tada nastaju najveći problemi. Ne uspijevaju se dovoljno brinuti o održavanju pa takav suživot postaje prava muka i gorko iskustvo. Važna je naravno i svrha kupnje psa. Tražite li pravog radnog psa ili samo veselog kućnog ljubimca koji će vas uveseljavati i praviti vam društvo u šetnjama. Prije kupnje ljubimca dobro razmislite o svim obvezama koje on nosi sa sobom i posavjetujte se sa stručnom osobom o tome koliko pažnje zahtijeva njegov tip dlake. Groomer će vam sigurno dati dobar savjet i detaljno vas informirati o zahtjevnosti i potrebama održavanja pojedine pasmine. Dobro razmislite o osobinama koje želite da ima vaš ljubimac, ali mislite i na njegove potrebe i temperament. Preživ pas zatvoren u stanu može postati prava štetočina i uzrok svađa i nemira u vašoj obitelji. Imajte na umu da ne kupujete igračku koju, kad se zasitite, možete odložiti na policu, već dobivate prijatelja o kojem ste se odgovorni brinuti. Upravo je taj ljudski nemar i neodgovornost glavni razlog napuštenih i ostavljenih ljubimaca. Ne zaboravite da je njihov život u vašim rukama. Pametno i promišljeno izabran ljubimac preduvjet je za sretan i ugodan zajednički život.
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Od trešanja možemo raditi kompote, džemove, marmelade, likere, rakije, piree, pjenice, umake, voćne salate, torte i kolače… No ipak su najslađe svježe! A ako ih imate viška, isprobajte ovaj brz i ukusan desert – crumble s trešnjama!
Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice
Prodajem kristalu zdjelicu za 10 €, set šalica sa tanjurićima za 15 € i plavi dupli pladanj za 15 €. Sve je novo, nije korišteno ali određeno vrijeme stajalo u ormaru. ...