Kako bi olakšali, svim budućim vlasnicima, odluku odabira pasmine sortirati ćemo neke od najčešćih pasmina po težini i zahtjevnosti održavanja. Moram napomenuti da sam pojam zahtjevnosti može biti relativan jer je svaka pasmina posebna na svoj način i zahtjeva svoj tip njege. Naravno ovdje ćemo govoriti sa kozmetičkog aspekta pa nećemo pisati o karakteru pasmina već o održavanju. Promatrajući najpopularniji patuljasti psi su maltezeri, pekinezeri, yorkiji, srednje pasmine westiji, kokeri, danas popularni mopsi i buldozi, terijeri poput lakelanda i airedala, a velike pasmine njemački ovčari, retrieveri, telabradori, newfoundlandi, stari škotski ovčar ili tzv, bob-taile i škotske ovčare. Danas su zasigurno u modi maltezeri koji su doslovno posljednjih godina poharali naše krajeve. Ljude su oduševili svojom dugom bijelom dlakom, simpatičnošću, temperamentom i veselom naravi. Svojom sitnom građom idealni su za stan a većinom ih uzimaju u obitelji djeci. No veliku brigu iziskuje njihova dlaka koja već malim nemarom i neodržavanjem može biti velik problem. Ukoliko niste spremni brinuti se i redoviti češljati njihovu dlaku bolje da se ne odlučujete za ovu pasminu. Ona zahtjeva njegu i posjet groomeru svakih mjesec i pol do dva. U takvim razmacima važno je redovito pregledavati i uši, po potrebi počupkati dlačice iz ušnog kanala te održavati i zube te rezati noktiće. Zbog nedovoljno truda oko ovih pasmina često ćemo ih vidjeti u zapuštenom stanju, ošišane do kože. Pekinezeri i yorkiji također spadaju u ovu grupu zahtjevnih pasmina. Pekinezeri imaju puno gušću poddlaku nego yorkiji pa ima više posla oko njihove njege. Njima je također važno redovito izvući gustu poddlaku i omogućiti im da koža nesmetano diše. To im je najčešći problem jer se sakupi puno poddlake koju vlasnici ne izvuku temeljito. Također se često dešava da im se duga dlaka na trbuhu zapetlja i sakupi puno prljavštine jer je duga i seže do poda. Zato ih ljudi često šišaju ne bi li ih lakše održavali. Manje pasmine lakše je držati u stanu no velika je razlika da li su kratkodlaki ili dugodlaki. Dugodlake poput maltezera ili pekinezera ćete morati redovito šišati i češće ćete posjećivati groomera dok ćete kod kratkodlakih poput danas popularnih mopseva i buldoga neprestano voditi bitku oko linjanja i oštrih dlačica zabodenih u namještaj i vašu robu. Probleme sa tom kratkom oštrom dlakom možete ublažiti čestim češljanjem ili uporabom gumenih rukavica no ne možete ga trajno zaustaviti. Zato su sa druge strane pudle, šnauceri i terijeri veoma zahvalne pasmine jer se ne linjaju. Nećete imati probleme sa dlakom po stanu no i to ima drugu stranu. Najpopularnija pasmina-pudle bez obzira što se ne linjaju spadaju u najzahtjevnije ljubimce. Imaju posebno gustu dlaku koja zahtjeva posjet groomeru svakih mjesec i pol do dva. Zahtjevaju puno brige, češljanja te kvalitetnu kozmetiku kako bi održali kvalitetu dlake. U njihovom životu osim vlasnika groomer ima ključnu ulogu jer brine o vašem ljubimcu i nezamjenjiv je element. Oštrodlake pasmine-šnauceri i terijeri zahtjevaju redovito trimanje(čupkanje dlake) kako bi uklonili staru dlaku koja se ne gubi linjanjem. Prednost je što ne zahtjevaju česta pranja poput zahtjevnih pasmina(pudla, maltezera) no nužno ih je trimati jer im počne opadati kvaliteta dlake. Tada se često dešava da krenu problemi sa kožom i dlaka počne ispadati. Velike dugodlake pasmine znače i više češljanja i više brige. Teže ih je održavati i zbog veličine i zbog gustoće dlake. Također ih je važno svaka dva do tri mjesec odvesti na temeljito iščetkavanje i izvlačenje poddlake što će stručna ruka groomera sigurno temeljito obaviti. Ove je pasmine teško održavati posebno ukoliko se zapuste. Za koju god se pasminu opredjelili imate obvezu održavati je i njegovati u skladu sa njenim potrebama. Ako se pak tek namjeravate odvažiti na taj korak, dobro razmislite, pametno odlučite i obratite se svom groomeru za savjet.
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!