22.12.2005.
Kako pripremiti svog ljubimca za izložbu?
Priprema vašeg ljubimca za izložbu sastoji se od više elemenata poput dresure u ringu, rada sa vašim ljubimcem kako bi formirali i pravilno oblikovali njegovo tijelo te naravno njege i toaletiranja dlake.
No, mi ćemo ovdje više pažnje posvetiti pripremi i njezi oštrodlakih pasmina poput terijera,šnaucera ili danas veoma popularnih wesija. Osim što vaš ljubimac mora odgovarati standardima koji su propisani za svaku pasminu to podrazumjeva i pravilno pripremljenu dlaku. Dlaka oštrodlakih pasmina kao što sama riječ kaže mora biti oštre,čvrste teksture. Da bi naš ljubimac to zadovoljio potrebno je redovito i detaljno trimati dlaku još od doba kada je štene.
Započeti sa trimanjem još u najranijoj dobi najbolji je preduvjet da dlaka postigne pravu teksturu. Sa prvim trimanjem započinje se u dobi od 3-4 mjeseca kada je potrebno štenetu "počupkati" svu još tzv. "baby" dlaku koja strši i koja je u toj dobi zrela za prvo trimanje. Tako ćemo pomoći svom ljubimcu i odstraniti mrtvu dlaku te omogućiti da prije izraste prava i čvršća dlaka. Ukoliko niste držali do trimanja a htjeli biste pripremiti svog psa na vrijeme za nadolazeće izlaganje potrebno je na vrijeme započeti sa trimanjem. Nekoliko mjeseci prije izlaganja potrebno je detaljno trimati dlaku u intervalima od mjesec do mjesec i pol. Psima čija je dlaka svilenkasta i meka potrebno je šest i više mjeseci da se redovitim trimanjem dlaka očvrsne.
Šest do sedam tjedana prije izlaganja dlaka se trima detaljno, gotovo na skroz kratko a zatim se nastavlja sa takvim tretmanima u intervalima od svakih 7-10 dana do same izložbe. Ponekad je potrebno istrimati cijelog ljubimca uključujući i glavu koju je najbolje trimati rukama a ne trimerom kao ostatak tijela. Kako trimati i koja mjesta jače a koja slabije ovisi o svakom psu zasebno. Tu presudnu ulogu ima iskusan i vješt groomer koji osim svoje vještine mora biti i kinolog tj.posjedovati znanja o standardima svake pasmine. To je od velike važnosti jer njegovo vješto oko mora znati uočiti i vrline i mane vašeg ljubimca. Što je još važnije pravi groomer mora znati kako naglasiti kvalitete a kako sakriti eventualne mane svakog psa..Tako npr. ako vaš wesie ima veće uši nego što bi trebale biti ostaviti ćemo dlaku na glavi dužom kako bi prikrili tu manu. Znači, dužinom dlake možemo prikriti neke mane ili se barem potruditi da se manje ističu. Također je važno redovito češljati dlaku i održavati je čistom. Ukoliko je redovito češljate već je i na taj način održavate čistom. Dlaku oštrodlakog psa nećete često morati prati ukoliko je redovito iščetkavate i trimate. Ako se vaš ljubimac i zaprlja dovoljno je oprati mu šape, haljinicu kod westija, veliku bradu kod šnaucera ili predio ispod repa. Kod ovih pasmina često je veoma praktično poslužiti se šamponima za suho pranje koji su posebno praktični za primjenu. Prije same izložbe popravljamo formu već istrimane dlake, škarama uokvirujemo šape, popravljamo formu glave i sve ostale detalje koje je potrebno doraditi. Moramo paziti da osim prave teksture dlake i forma tj. frizura buda pravilna. Kod šnaucera je npr. veoma bitno pravilno formirati glavu koju mora krasiti gusta i duga brada, paziti da se istaknu i pravilno ošišaju zastavice na trbuhu i nogama…Kao šta vidimo, o izložbama se da veoma mnogo reći a sve što još nismo rekli slijedi u slijedećem nastavku.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.