Od barem povremenih glavobolja pati 80% stanovništva, četvrtina toga otpada na migrene

 

Mnogo je faktora rizika kada je riječ o migreni. O nekima sam govorio zadnji put, a neke ću spomenuti sada. Dakle, dugotrajni poremećaji spavanja svakako nisu bezazleni. Problem mogu predstavljati i duljina i čvrstoća sna, uz jednu važnu olakšavajuću okolnost. Ako ležite u krevetu, ali ne možete zaspati, polovica vašeg mozga ipak spava i iscjeljuje se. Bolje je budan ležati, nego besciljno lutati po kući ili buljiti u ekran ili tamaniti zalihe iz hladnjaka. Ako pak mislite da nemate dovoljno vremena za spavanje, trebate se vrlo jasno pomiriti s činjenicom da tijelo definitivno ima ograničenja, a migrena je tek jedna od posljedica.

Utjecaj teških metala mnogi zanemaruju, a ne bi trebali. Izloženost je sve veća i nije nerealno očekivati da će se trend nastaviti. Naravno, za tijelo je sasvim svejedno da li vas truje zatrovana riba ili zatrovan zrak. Sve završi u mozgu i drugim organima, konstantno smanjujući kvalitetu života. Problemi s psihom ili migrene ukazuju da otrovi izmiču kontroli. U današnje vrijeme i u današnjem okolišu, gotovo da je nužna povremena detoksikacija cijelog organizma. Metoda ima više i o njima sam već dosta pisao. Najgore je ne poduzimati ništa.

Višestruki čimbenici iz hrane mogu predstavljati okidač za migrenu, pogotovo kod onih osjetljivijih. Navodim najproblematičnije namirnice i način utjecaja na središnji živčani sustav: mliječni proizvodi (potiču stvaranje sluzi), jaja i meso (mogu izazvati porast razine amonijaka), gluten (porast razine histamina), repičino, kukuruzno ili palmino rafinirano ulje (vrlo snažno upalno djelovanje). Aditivi, poput mononatrijevog glutaminata ili umjetnih sladila, predstavljaju uvod u bolest, pa često i migrene. Sličan agresivni učinak ima i čokolada. I još nešto. Kao reakciju na alergene, tijelo proizvodi previše histamina i posljedično izaziva migrene. Znate li na što ste alergični?

Bolje je smanjiti utjecaj faktora rizika nego liječiti, ali svakako je dobro znati kako na prirodan način možete spriječiti, izliječiti ili barem olakšati simptome migrene. Najbolji su se pokazali sok od celera, korijandar, sjemenke konoplje, češnjak, kelj, cimet, papaja i jabuke. Od ljekovitog bilja i dodataka prehrani, preporučuju se bratić, repuh, magnezij, ginkgo, kora bijele vrbe, korijen valerijane, matičnjak, koenzim Q10 i riboflavin. Treba paziti na dovoljan unos tekućine.

Od barem povremenih glavobolja pati 80% stanovništva, četvrtina toga otpada na migrene. Medicinski pristup sprečavanju napada migrene podrazumijeva antiepileptike, antidepresive i beta-blokatore. Nuspojave mogu biti ozbiljne, a slabljenje učinka obično se javlja već nakon 6 mjeseci. Ukratko, medikamenti će možda simptome ublažiti, ali migrenu neće izliječiti. Ne bi li bilo bolje smanjiti izloženost barem onim najdestruktivnijim okidačima?

 

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]