Bez obzira radi li se o vježbanju iz estetskih ili zdravstvenih pobuda, uobičajeno je imati uspone i padove u voljnom momentu. Kako riješiti manjak volje?

Možda vam mogu pomoći savjeti jednog mog američkog kolege, koji se pita: Zašto većina ljudi ima teškoće u uspostavi redovitog ritma fizičke aktivnosti?

Između cijelog niza razloga, on odabire najčešće:

– Preteško – Ciljevi poput “vježbati ću svaki dan” ili “trčati ću 30km tjedno”, naročito ako dolaze od osobe koja je donedavno jedva hodala je­dan kilometar dnevno čine se preteški. Naravno, kada se ne dostignu, neuspjeh izaziva frustraciju. Bolje je početi sa malim, ali lakše dostižnim zadacima, koji neće na samom početku zahtijevati drastičnu promjenu svakodnevne rutine.

Previše ciljeva – Često želimo sve od jednom. Pa tako odlučimo da ćemo trčati svaki dan, ići 3x tjedno u teretanu, jesti zdravo, odreći se slatkog i masnog, prestati piti gazirana pića, itd. U takvoj je situaciji lako izgubiti fokus, a tada se i cijeli sustav lako raspadne. Neusporedivo je bolje krenuti s jednim zadatkom, pa kada on postane dio rutine, polako prijeći na drugi i tako redom.

– Premalo motivacije – Često ne nedostaje discipline, već motivacije, a motivacija je ono što nas pokreće. Pa kako riješiti te probleme? Slijede dva jednostavna koraka koja vam mogu pomoći da započnete, a kasnije i održite motivaciju za redovitu tjelovježbu:

1. Zadajte si jedan specifičan, jednostavan i mjerljiv cilj. Nekoliko je ključeva koji će ovaj zadatak učiniti dostižnim: –  Napišite svoj zadatak, bilo na papir ili na desktop svog kompjutera. Ako to ne zapišete, tada to gubi na važnosti.

Lako –  Nemojte, ali zaista nemojte postavljati preteške ciljeve. Deset minuta vježbanja dnevno ostvariv je i lagan cilj. Kada ga dostignete, možete krenuti dalje.

– Preciznost – Točno odredite što i kada ćete raditi. Nije dovoljno reći samo trčati ću tri puta tjedno. Bolje je odrediti točno vrijeme dana kada ćete to činiti. Napravite od svog cilja sastanak koji ne želite propustiti u točno određeno vrijeme.

Povod –  Preporučujem po­vod prije vježbanja. Kao što prije spavanja perete zube, tako i prije vježbanja trebate povod. Hoće li to biti završetak radnog vremena ili drugo, ostaje na vama.

– Mjerljivo – Vježbajte tako da možete točno pratiti svoj napredak. Npr. Trčite 10 minuta, hodajte 20 min i napravite 5x5 sklekova. Sve to možete točno mjeriti, kao što možete i povećavati, te tako pratiti svoj napredak.

Jedan cilj –  Držite se jednog cilja najmanje mjesec dana, a potom ga promijenite ili nadogradite.

2. Dnevnik vježbanja – Svakodnevno upisujte što ste od tjelovježbe učinili. Tako na najjednostavniji način možete pratiti svoj napredak. Ne odgađajte upisivanje, već to činite odmah po vježbanju. Takav postupak čini čuda vašoj motivaciji.