Nakon dijagnoze kalcifikata u području lijeve natkoljenice te raspitivanja o mogućim terapijama, ocijenio sam Vaš komentar najstručnijim, ali sam se zbog udaljenosti odlučio za bližu polikliniku gdje je provedeno pet terapija udarnim valom, ali nekog značajnog pomaka nema te se kod malo jačeg opterećenja mišića redovito javlja bol.

Zanima me postoje li druge metode za uklanjanje kalcifikata te ima li razlike ako bi se umjesto radijalnog koristio fokusirani udarni val?

Stvaranje kalcifikata u mišiću, koje znamo nazivati i miozitis osifikans, nastaje uglavnom poslije trauma (udaraca i/ili mišićne rupture sa krvarenjem). No, to u stvari nije kalcifikat u užem smislu te riječi, to je zaista prava, slobodna kost, sa svim sastavnicama kao i svaka druga kost u tijelu. Za razliku, drugi tipovi kalcifikata, kao što ih se često nalazi unutar dubokih tetiva na ramenu, u glavnom su nakupine kalcijevih spojeva, bez stanica koje čine kost živom. Već iz ovog kratkog opisa jasno je da se i terapija ovakvih stanja razlikuje. Kod nakupljanja kalcijevih soli, terapija udarnim valom ima za cilj pospješiti njihovu reapsorpciju, te tako pomoći uklanjanju simptoma.

Kod posttraumatskog miozitis osifikans-a, takav efekt ove terapije nije moguć. Ona se koristi dominantno za smanjenje bolova i to unutar kompleksnijeg rehabilitacijskog postupka. Naime, bolnost u ovakvom stanju dolazi kod pokretanja, te konflikta koji nastaje između vrlo mobilnih mišićnih i tetivnih vlakana i statične kosti. Kombinacija metoda manualne medicine i odgovarajućeg programa vježbanja, uz eventualno fokusiranu terapiju udarnim valom mogla bi biti od velike koristi.

Velika je razlika između efekata radijalne i fokusirane terapije udarnim valom na dubokim strukturama, kao što je miozitis osifikans. Name, ma koliko bila snažna, radijalna varijanta ne može isporučiti dovoljno energije na većinu tkiva koji se nalaze dublje od 2 cm ispod kože.