13.10.2013.
Karijes automobilus
Vjerojatno ovu složenicu iz naslova nećete pronaći ni u
jednom latinskom rječniku, ali ona postoji u praksi. Riječ je o hrđi koja
napada naše (starije) automobile. Nije da hrđa ne voli papati nove limove, ali
joj je put do njih otežan, da ne kažemo skoro nemoguć. U brdu novih tehnologija
i dostignuća, proizvođači automobila takmiče se i u tome tko će dati veći broj
godina garancije na prohrđavanje.
Počelo je stidljivo s
dvije godine, koje su dali japanci, da bi danas dvanaest godina bilo skoro pa
normalno. Sav štos je u tome da auti više klase imaju gotovo kompletnu
karoseriju od aluminija, a on jednostavno ne može zahrđati. Zaštita novijih
modela je dakle došla do savršenstva, ali što ćemo s našim vozilima koje smo
kupili još u prošlom sistemu.
Mada su tehnički pregledi rigorozni i hrđav auto ne dobiva
prolaznu ocjenu, tu i tamo se netko prošverca tako da rupe u karoseriji pokrpa
plastikom, a pod premaže debelim slojem zaštitne mase. No, ne zavaravajte se
kontroloru na tehničkom, dovoljan je mali magnet da bi otkrio vašu podvalu, jer
tamo gdje nema metala, tj. lima, magnet ne hvata. Sve je dobro dok je rupa u
blatobranu na nekom nevažnom mjestu, to bi mogli nazvati estetskom hrđom, ali
ako do propadanja lima dođe na važnim spojevima karoserije, i na dijelovima
koji nose ovjes, ta pojava može biti uzrok tragedije.
Sva se vozila prije
prve proizvodnje testiraju udarcima o metalne blokove sa svih strana i dobiju
se neki rezultati koji garantiraju određenu sigurnost putnika. Međutim kod automobila
zahvaćenih hrđom, sve teorije i rezultati padaju u vodu, nestaju predviđene
zone gužvanja lima, tako da putnici lako stradaju, jer se lim deformira kao
papir.
Ako bi htjeli
pravilnu definiciju hrđe ili korozije, onda bi rekli da je to djelovanje zraka,
vode, zemlje, soli ili kiselina na metal pri čemu dolazi do njegovog oštećenja.
Iz navedenog je lako zaključiti da su najugroženiji automobili koji puno voze
po soli, parkiraju na obali mora, ali i oni iz jačih industrijskih središta.
Vlaga iz zraka je ta
koja pospješuje hrđu. Kad je ona stopostotna, javlja se magla, a hrđa radi sto
na sat, sve do njene šezdeset postotne prisutnosti. Kad postotak vlage padne
ispod šezdeset posto, tada se ne očekuje pojava hrđe, ali sve površine koje su
prije zahvaćene tim metalnim karijesom i dalje su u opasnosti jer se u njima
stalno odvija kemijski proces nagrizanja. I temperatura utiče na brzinu
propadanja metala zahvaćenih tim neprijateljem. Što je ona veća, hrđa brže napreduje,
a eksperimentima je dokazano da se skoro i ne javlja ispod nula stupnjeva. Na
sve navedeno ne možete utjecati, ali kad se vratite s posoljenog puta ili vas
je nakon silaska s trajekta zapljusnulo more, ne čekajte. Trk u praonicu
automobila gdje imaju i podno pranje. Nakon toga možete biti sigurni da sol
nije ostala uvučena u najzabitijem dijelu automobilskog lima iz kuda će cijelo
vrijeme rovariti i na kraju pokazati svoj rezultat - rupu.
U razvijenim zemljama
postoje uređaji za snimanje korozije koji sliče detektorima metala kroz koje
prolazimo na aerodromima ili u važnijim ustanovama. Kada auto prođe kroz njih,
na ekranu se pojavi njegova slika s obilježenim mjestima nastanka hrđe i
izračunamo postotak obzirom na cijelu površinu lima. Vještaci koriste i male
kamere, identične onima iz kirurgije kojima dopiru u unutrašnjost duplih limova
bez da se lim sječe. Vi koji ste nedavno kupili auto, pa vam u servisnoj
knjižici piše da je garantni rok za hrđu toliko i toliko godina, odahnite i
recite jedna briga manje, a ostali đir po drogerijama i prodavaonicama boja i
lakova kako bi idući četvrtak bili spremni za akciju zaštite od karijes
automobilus.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten