Ne tako davno, kastracija muškog mačka, a posebno kastracija psa bila je prilično nepopularan zahvat, No u posljednje vrijeme mogu reći da se obavlja mnogo češće. Mislim da su ljudi općenito prihvatili tvrdnju da kastracijom psu ne uskraćujemo praktički ništa kada živi u gradu, sa nama u stanu, te nema funkciju lovca ili psa čuvara već kućnog ljubimca. Uglavnom se ovom zahvatu protivi muški dio populacije vlasnika pasa, koji smatraju da ovime oduzimaju muškost svojem psu. No upravo ta “muškost”, odnosno seksualno ponašanje mužjaka vrlo često uzrokuje cijeli niz problema sa kojima neki vlasnici jednostavno ne mogu izaći na kraj.

Kastracija psa je zahvat koji vrlo često obavljamo i to najčešće zato jer želimo eliminirati reproduktivne instinkte ili probleme u ponašanju koji su vezani na muški spol psa. Preporuka je da se obavi u dobi kada je kostur u potpunosti formiran i završena je njihova rast. Ta dob je različita ovisno o veličini psa, a o najboljem terminu savjetovati će vas vaš veterinar. Kastracija se obavlja na zahtjev vlasnika i tada govorimo o elektivnom zahvatu. Takav pas je obično potpuno zdrav, a vlasnik se odluči na kastraciju zbog problema u ponašanju psa. Uglavnom problem nastaje zbog izražene agresije prema drugim mužjacima ili zbog mokrenja po stanu kod psa koji stalno označavaju teritorij. Kastraciju savjetujemo i ukoliko pas pokazuje bilo kakav oblik agresiju prema ljudima. Možda neće biti konačno rješenje problema, ali će sigurno pomoći u rješavanju problema Ostali razlozi za kastraciju mužjaka su medicinske prirode. Tu spadaju tumori, različite traume testisa, upale epdidimisa i/ili skotuma koje ne možemo konzervirano riješiti. Također je indicirana kod nekih oboljenja za koje se zna da su muški spolni hormoni mediatori bolesti - perinealna hernia i tumori u perialnoj regiji, te neki problemi sa prostatom. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji, sama kirurška rana je relativno mala. Važno je da pas miruje nakon operacije te da mu se spriječi eventualno lizanje rane. Osobno preferiram da je rana na zraku te da se na nju ne stavljaju antibiotski prašci niti zaštitni povoji. Ukoliko se radi o elektivnoj kastraciji preporuka je da se ne radi ljeti pogotovo ako je pas vani jer može doći do zagađivanja rane (muhe!). Šavovi se odstranjuju 9. dan od operacije. Ponekad dolazi do otekline skrotuma nekoliko dana nakon operacije i to posebno kod velikih pasa, no ako je pas dobrog općeg stanja, ako jede i dobre je volje, nije potrebna nikakva intervencija. Oteklina splasne sama do skidanja šavova. Kastrirani psi nešto su skloniji debljanju no to je svakako samo na vlasnicima - treba pripaziti na prehranu i kastrirani pas može biti sportski tip kao i ne kastrat. Danas su na tržištu na raspolaganju hrane za kastrate tako da se te strane ne smije biti problema. Učinak kastracije na prije navedene probleme u ponašanju je upitan. Svakako je efektniji ukoliko se kastrira mladi mužjak koji još nije stekao naviku galamljenja kada vidi mužjaka, kao i naviku mokrenja po stanu. Preporučujemo kastraciju i za one pse koji danima cvile i zavijaju kada se tjeraju kuje u susjedstvu, posebno ako je pas vani pa svojim glasanjem uznemirava cijelo susjedstvo.

Kao i kod svakog drugog operativnog zahvata koji se obavlja u općoj anesteziji i ovdje postoje određeni rizici, o čemu će vas veterinar detaljno informirati prilikom dogovora termina za operaciju.