Važno je napomenuti da sve ono dobro, što inače važi za kavu, ne vrijedi kod ekstremnih dnevnih količina

 

Aroma kave je uvijek predstavljala nešto posebno, nešto što obuzima sva osjetila i nešto bez čega bi život bio manje lijep. Popularnost kave je zarazna i neuništiva. Izvanvremenska. Ali, oko kave se već dugo lome koplja. Pitanje je toliko kontroverzno, da joj jedan put pripisuju kancerogenost, a drugi put duži život. Srećom, izgleda da teza o kancerogenosti  (ili potencijalnoj kancerogenosti) više ne stoji. Zapravo, zadnji podaci ukazuju na zaštitnu ulogu kod nekih tipova raka, prvenstveno kod raka jetre, probavnog trakta, debelog crijeva i prostate. Da budem sasvim jasan, nije sve ni crno ni bijelo. Kava može i pomoći i odmoći.

Prvo o tome zašto bi trebali piti kavu. Ako ste kavopija već 15 godina, rizik umiranja od srčanih bolesti ili raka bit će barem 12% manji.  Štaviše, uz 3 šalice dnevno, rizik se smanjuje za nimalo zanemarivih 18%.  Drugim riječima, zbog toga se živi duže. Slična zaštita vrijedi i za dijabetes tipa 2. Kava je blagi antidepresiv. Istraživanja pokazuju da su pomisli na suicid uz nju rjeđe.

A sada o tamnoj strani. Iako većina istraživača smatra da je zaštitna uloga kod srčanih bolesti neupitna, nisu svi istog mišljenja. Kava može podići razinu kolesterola. (Medicina to povezuje sa sklonošću prema infarktu. Ali čvrstih dokaza za to nema.) Uz to, djeca će biti sklonija leukemiji ako majka tijekom trudnoće pije puno kave. Zbog toga su moguća i oštećenja fetusa. Kava razbuđuje ujutro, ali i osigurava besanu noć ako je pijete prekasno. Kod naglog prekida sa svakodnevnom kavom, često se javljaju bolovi ili slabost u mišićima. Ništa strašno, tek diskretno upozorenje o važnosti postepenog odvikavanja.

Važno je napomenuti da sve ono dobro, što inače važi za kavu, ne vrijedi kod ekstremnih dnevnih količina. Znate, tu mislim na one (a kojih nije malo) kojima standardna šalica ne predstavlja ništa i koji svoju dnevnu potrošnju gotovo da mjere u litrama. Neke studije sugeriraju da bi kava bez kofeina trebala biti prvi izbor, odnosno da pomaže najviše. Ako je to točno, možemo zaključiti da nam ne pomaže kofein, nego neki od 800 drugih spojeva, prisutnih u kavi. Istina, fitokemikalije i polifenoli iz kave imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Organski uzgojena i pravilno pržena kava također stvara pozitivnu razliku.

Uf, uf, zar je uopće moguće da su kavom nekada ložili lokomotive? Neki će reći da je prava sreća što se željeznica modernizirala. Toliko voljeni rituali neće se ugasiti.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]