Voda je temelj života i bez nje ne bi dugo živjeli. Srećom, ne živimo u pustinji i voda je više-manje uvijek dostupna u dovoljnim količinama. Valjda je zato i ne cijenimo dovoljno. Tek rijetkima voda služi kao standardno piće.

Meni je zabrinjavajuće koliko malu djecu odvikavamo od vode. Umjesto toga, zašećerena pića od malih nogu i privikavanje na česte posjete zubaru. Trebat će.

Ako spadate u onu (brojnu) kategoriju, koja zazire od obične vode, užitak možete pronaći u više nego brojnim alternativama. Dakle, od čajeva i mlijeka do pive (uz poneku rakijicu za otvaranje apetita). Tražite li nedostatke, čaj razbuđuje, mlijeko je sinonim za hormonski koktel, a od pive se ponekad razvezuje jezik i lagano gubi ravnoteža. Gledajući na to, voćni sokovi djeluju kao piće bez mane. Voće i inače kotira dobro (na špricanje ćemo načas zaboraviti), pa bi i voćni sokovi trebali biti dobri. U mnogo slučajeva, čista iluzija.

Krenut ćemo od najgorih mogućnosti. Gazirana pića bi trebala biti od voćne baze, barem neka. Međutim, sadržaj voća je zaista minimalan. Ali, obično ne nedostaje vrlo štetnih, pa i kancerogenih spojeva. Ortofosforna kiselina, natrijev benzoat i paleta problematičnih boja samo su neki od njih. (Umjetna sladila, ako ih ima, još su otrovnija.) Kao šlag na tortu, 10-15% sadržaja čini šećer. Recimo, kvarat kile u 2 litre. Svakodnevno nalijevanje ovakvim pićima siguran je put u bolest. Nekako uz bok dolaze voćni sirupi. Njihova kvaliteta pada iz godine u godinu. Uz rijetke izuzetke, voćni okus postiže se umjetnim aromama. Nadate se voću, a pijete kemiju.

Sada dolazimo do PRAVIH voćnih sokova. Nažalost, i tu ima smeća. Dakle, nektar je naziv za sok s dodatkom šećera. Voćni udjel ponekad je manji od 10%. Tu najvećim dijelom plaćate zašećerenu vodu, u čemu ne vidim puno smisla. Takvu bijednu tekućinu možete spremiti i u kućnim uvjetima, daleko jeftinije. Dakako da je sok kvalitetniji što je sadržaj voća veći. U dobrom soku nalazi se voće, a ne šećer. Ako me pitate za osobne favorite, onda su to svakako Fructalovi sokovi. Daleko iznad ostalih, a najbolje vrste jako podsjećaju na ono što možete dobiti iz vlastitog sokovnika. Nedavno sam imao priliku obići njihovu proizvodnju i utažiti žeđ u tek izrađenim proizvodima. Bilo mi je zanimljivo saznati da se u proizvodnji narančinog soka ne koristi kora. Svojevremeno mi je jedan drugi proizvođač rekao suprotno.

Kvalitetan voćni sok je dobar izbor, ali cjelovito voće je uvijek bolje. Recimo, na divljim livadama često se nađu zapuštene neprskane jabuke. Upravo te su najbolje. I još nešto. Cedevita nikako nije zamjena za voće, a iluzorno je očekivati i da će vam popraviti vitaminski status. Umjetni koktel u prahu s nešto manje šećera od gaziranih pića. Po kvaliteti, ne bih rekao da je velika razlika.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]