10.01.2008.
Koliko vrijede magični sokovi ?
Voćni i povrtni sokovi mogu biti očaravajuće ukusni, ali i besramno odvratni. No, činjenica je da nekima od njih pripisuju čarobna svojstva. OD LIJEČENJA IMPOTENCIJE DO SANIRANJA SMRTONOSNIH METASTAZA. Pa antivirusni, antiupalni i antireumatski potencijal... Za dodatni utisak obično slijede još neke informacije, koje i inače volite čuti: 100% organski uzgoj, bez pesticida i drugih kemikalija, obilje aminokiselina, vitamina i minerala. Ukratko, pravo KONCENTRIRANO BOGATSTVO. Kada vam još natuknu egzotično porijeklo (Polinezija, Himalaja i sl.), prašumu i divljake, koji to koriste tisućama godina, shvatit ćete da je svako razmišljanje o visokoj cijeni suvišno. Zdravlje nema cijene. JESTE LI ZA LITRICU NONIJA? Slažem se, mnogi biljni sastojci korisni su za ljudsko zdravlje. Sokovi su, bez sumnje, prikladan način njihovog konzumiranja. Dakle, što reći o terapeutskim svojstvima? Recimo, sokovi brusnice i borovnice mogu pomoći kod infekcija mokraćnih puteva, a sok nara kod raka prostate. Stupanj antikancerogenih svojstava obično određuje cijenu. LIJEK ZA NEIZLJEČIVO UVIJEK SE NAJBOLJE PRODAVAO. Cijena za noni sada vam je jasna, zar ne? Iznenadili bi se da su znanstvena istraživanja sokova egzotičnog porijekla zapravo mizerna i ograničena na laboratorijske uvjete. Obično se slični sastojci mogu naći i u znatno jeftinijim sokovima cikle, mrkve, jabuke ili mnogih drugih plodova.
Ima više razloga zašto sokovi nemaju istu vrijednost kao tek ubrano voće i povrće. Sok od mrkve i mrkva definitivno nemaju isti okus. Naime, cijeđenjem se oslobađaju neka hranjiva, koja bi trebala još više pojačati zdravstveni učinak. To će vam, naravno, pomoći ako bolujete od patološkog manjka vitamina B1 (beri-beri) ili vitamina C (skorbut). Dobro, svjestan sam da današnja biljna hrana po sastavu nije jednaka kao ona od prije 50 godina. Ali, ponovno moram naglasiti, CENTRALNI PROBLEM RAZVIJENOG ZAPADNOG SVIJETA NIJE MANJAK, VEĆ VIŠAK. Tu mislim na višak masnoća, proteina, soli i šećera. Dodavanje vitamina, jednostavno, NEĆE razriješiti problem nezdravog obilja.
Ima još nešto. Sokovi i prešani plodovi (kod kojih ništa nije oduzeto) slabije utažuju glad (od cjelovitih plodova), kod njih kasnije brže pada razina šećera u krvi, a i inzulin se podiže na višu razinu. Sve navedeno doprinosi gojaznosti.
Izolirani dijelovi biljaka, kao i koncentrirani izvori vitamina i minerala (nerijetko se sokovi dodatno "obogaćuju") mogu imati sasvim neočekivani učinak. U jednoj finskoj studiji pokazalo se da pušači, koji koriste dodatni beta-karoten, češće obolijevaju od raka pluća nego oni koji ga ne koriste. Slična ili još gora situacija pokazala se kod kombinacije beta-karotena i vitamina A. KORIŠTENJE DODATAKA REZULTIRALO JE I S 26% VEĆOM INCIDENCIJOM NEKIH SRČANIH BOLESTI. Da zaključim, temelj zdravlja čine cjelovita biljna hrana, umjerena fizička aktivnost, primjereno izlaganje suncu, čista voda i zrak te čim manja razina stresa. Bolest će se pojaviti ako bilo što od toga ne zadovoljava kriterije. Nažalost, DANAS MALO KOJA OSOBA IZNAD TRIDESETE NE KORISTI NIKAKVE LIJEKOVE ILI (I) NIJE PREDEBELA.
Skupi sokovi kao korektori? Samo iz porječja Amazone, molim...
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?