Končara preko salicilne kiseline djeluje na smanjenje bolova u mišićima, upalu u tijelu i smanjenje temperature, a osim toga potiče znojenje, što također djeluje na smanjenje temperature.


U ovom dijelu godine još uvijek posvuda haraju gripe, viroze i prehlade. Posegnemo li u prirodnu ljekarnu, jedna od biljaka koja nam kod tih tegoba može pomoći svakako je kon­čara, biljka koja djeluje kao prirodni aspirin, dakle, na snižavanje temperature. 

Kod nas rastu dvije vrste končare: prava končara, Fili­pendula ulmaria i gomoljasta ili obična končara (suručica), Filipendula vulgaris.
 
Obje biljke mogu se koristiti za istu namjenu. Končara preko salicilne kiseline djeluje na smanjenje bolova u mi­šićima, upalu u tijelu i sma­njenje temperature, a osim toga potiče znojenje, što ta­kođer djeluje na smanjenje temperature.

Djeluje i na jačanje respiratornog imuniteta, protuvirusno i protubakterijski, možemo ju koristiti i kod jakog kašlja, upale grla i bronhitisa. 

Kako končara djeluje protiv bolova, nekada se koristila i kod glavobolja, zubobolja i reumatoidnog artritisa.

Končara je, također, i jedan od klasičnih diuretika, pa se može koristiti i kod povišenog krvnog tlaka, ali i tegoba s mokraćnim sustavom (pogotovo kada se sjetimo njenog protubakterijskog djelovanja). 

Ne smiju je upotrebljavati djeca i trudnica, već tada mo­žemo pokušati s oblozima od mokrih ručnika kod povišene temperature, čajem od majčine dušice kod upale grla i tegobama s mokraćnim sustavom ili čajem od koprive za povišen krvni tlak.

Za kraj, evo i kako se pri­prema čaj od končare:
Veliku žlicu suhog sitno nasjeckanog lista i cvijeta kon­čare prelijemo šalicom kipuće vode, poklopimo i pustimo da odstoji 15 minuta. Procije­dimo, zasladimo medom i pijemo na gutljaje. Za vrijeme prehlade dnevno treba popiti tri ovako pripremljene šalice čaja.