Ova izrazito ljekovita biljka zanimljiva mirisa značajna je zbog svojih protuvirusnih i protubakterijskih svojstava. Koristim ju kao sastavni dio protuvirusnih mješavina ili samostalni infuz pogotovo kod zimskih prijenosnih respiratornih infekcija. Vrlo brzo regenerira cijeli organizam

 

Iako većina bilja cvate u srpnju, u hladnijim dijelovima gorja, skrivenim od ljetnje žege, može se još ponegdje naći bilje u cvatu. Konopljuša (Eupatorium cannabinum) cvate kontinuirano tijekom cijelog ljetnjeg perioda. Naziv je dobila po listovima koji se granaju u pet prstića slično listu konoplje, no niti je u tom rodu, niti dijeli ikakve kemijske sastavnice s njom.

Bere se u početku cvatnje, gornja trećina biljke. Pri sušenju cvat se pretvara u suhe padobrance slično maslačku pa sasušena biljka djeluje neuredno. Također, kako posebno voli vodu, list joj je pun vode, pa sušenje mora biti jako brzo,  jer list vrlo lako pocrni. To znači okretanje svaki par sati i  raspoređivanje biljke tako da se listovi ne preklapaju.

E sad, koje je njeno djelovanje? Ova izrazito ljekovita biljka zanimljiva mirisa meni je najznačajnija zbog svojih protuvirusnih i protubakterijskih svojstava. Koristim ju kao sastavni dio protuvirusnih mješavina ili samostalni infuz pogotovo kod zimskih prijenosnih respiratornih infekcija. Vrlo brzo regenerira cijeli organizam. Na tijelo djeluje blago diuretički pa se može kao potpomoć, uz neku drugu specifičniju biljku, koristiti i kod urinarnih infekcija.

Na kožu djeluje blagotvorno pa je  dobar izbor za izradu masti koje mogu biti pomoć kod težih kožnih povreda, nagnječenja i sl. Nekada davno bila je dio mješavina biljaka od kojih su se radile masti za dekubituse, što govori o njenoj regenerativnoj sposobnosti. Zbog sadržaja pirolizidinskih alkaloida ne smije se koristiti oralno u dugim periodima kao monodroga.

Konopljuša, ili kopljonuša, naša česta biljka, zaboravljena je i zapostavljena - vrijeme je da se zbaci prašina s nje!