Rutinske injekcije vitamina K (ovaj vitamin ima važnu ulogu kod zgrušavanja krvi) udomaćile su se zadnjih pedesetak godina za svu novorođenu djecu. Barem kod nas. Navodno se tako sprečava hemoragijska bolest (HB), odnosno spontana krvarenja u prvim danima života. Takva krvarenja (ako nastanu) obično se pojave odmah nakon rođenja, ali se i spontano korigiraju oko četvrtog dana života. Istina, uspoređujemo li to s odraslima, djeca se rađaju s niskim vrijednostima vitamina K. Početna misao je da to predstavlja svojevrsni standardni prirodni nedostatak, kojeg treba što prije korigirati. Ali, ne bi na to trebali gledati jednostrano. Problem je daleko kompleksniji.

HB novorođenčadi je uvijek bila rijetka. Recimo, u Engleskoj se provodi vrlo selektivna primjena profilaktičkog vitamina K (mnoga djeca su izostavljena od vitaminskog dodatka), pa ipak je pojavnost HB svega 1 na 20.000. U znanstvenim krugovima već je bilo dosta debate da li manjak vitamina K uopće uzrokuje HB. Iako dodatak vitamina K zaustavlja krvarenja u najvećem broju slučajeva, to još uvijek ne znači da je manjak vitamina faktički uzročnik. (Netko bi isto tako mogao reći da je manjak antibiotika uzrok bakterijske infekcije.) Mnogo drugih faktora povezuje se s povećanim rizikom: prerani porod, mala porođajna težina, komplicirani porod, neke majčine bolesti i sl. Postoje i neka opskurna razmišljanja da je i dojenje faktor rizika (u zamjenskom mlijeku vitamin K se izdašno dodaje), mada se istovremeno jako dobro zna da je vrijednost (pogotovo) kolostruma nezamjenjiva.

Možda bi sve bilo u redu da je ovakva profilaksa vitamina K bezopasna, odnosno bezrezervno sigurna. A nije. Randomizirani kontrolirani pokusi nikada nisu provedeni, kao ni duža promatranja. Sigurnost je bazirana na pretpostavkama. Ono što znamo je da injekcija vitamina (s više pratećih dodataka) može, između ostalog, dovesti do žutice, pa čak i do moždanih oštećenja. No, više od svega zabrinjava povećani rizik od raka u dječjoj dobi. Naime, dio studija je pokazao 2-3 puta povećani rizik od dječjeg karcinoma i(li) leukemije kod djece koja su primila intramuskularni vitamin K odmah nakon rođenja. Ako je to zaista točno, već su izračunali da to znači 100 novih karcinoma u zamjenu za prevenciju jednog slučaja HB. Djeluje kao neisplativ rizik, zar ne? Da li je sve to prevelik šok za tek rođeno dijete? Informirani roditelji, ali i liječnici, postaju sve oprezniji. Da li stvarno riskiramo nove tužne priče na dječjoj onkologiji? Ma, uopće me ne bi čudilo da proglašavanje svojevrsne sistemske greške kod sve novorođene djece i pokušaj rješavanja bez čvrste podloge rezultira neželjenim posljedicama. Ne bi bilo prvi put.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]