Niti jedan od navedenih lijekova ne zatvara donji sfinkter jednjaka, već samo brišu postojeću kiselinu ili blokiraju njen izvor. Dugoročna ovisnost o rezanju kiseline svakako je dobitna kombinacija za farmaciju. Za korisnike sasvim suprotno. Probava bez želučane kiseline je nekompletna, a hranjive tvari se teško absorbiraju


Žgaravica je nesumnjivo neugodna pojava, pa se ublažavanje simptoma sigurno nameće kao prioritet. Pri konvencionalnom liječenju dileme nema: treba poprilično smanjiti količinu želučane kiseline! Mnogo lijekova je na raspolaganju, olakšanje simptoma relativno je lako postići, ali to ne znači da je učinak na opće zdravlje dobar. Nažalost, posljedice bi mogle biti zabrinjavajuće.

Antacidi neutraliziraju želučanu kiselinu. Aktivni sastojci obično su kalcijeve, natrijeve, magnezijeve ili aluminijeve soli, koje u dodiru s klorovodičnom kiselinom stvaraju „neutralne“ soli. Ukratko, neutralizacija prisutne kiseline. Time se ne utječe na izlučivanje kiseline, ali djelovanje traje samo dok se molekule antacida ne potroše. Ovakvi preparati su relativno sigurni te možda prikladni za manje probleme.

Blokatori histaminskih receptora idu značajan korak dalje. Ovi lijekovi smanjuju količinu kiseline blokirajući dio procesa, koji inače dovodi do njenog izlučivanja. Uglavnom, blokira se djelovanje histamina i ključni signal za izlučivanje kiseline izostaje. Svojevrsna pauza može potrajati satima. Razdoblje bez kiseline može zvučati privlačno, ali dugoročno kontinuirano korištenje blokatora histaminskih receptora podrazumijeva i ozbiljne zdravstvene posljedice. Tu prvenstveno mislim na poremećaje probave, kao što su zatvor, proljev, mučnina ili povraćanje. Spremno prihvaćate set novih neugodnosti?

Inhibitori protonske pumpe najjači su patentirani lijekovi za suzbijanje kiseline. Već samo jedna tableta smanjuje izlučivanje kiseline za 90-95% tijekom cijelog dana. Ali, izostanak kiseline, možda i kroz duži period, potpuno je nenormalna situacija. Tijelo će svakako reagirati s mnogo gorim popratnim problemima. Uz gastro-poremećaje, eventualni štetni učinci obuhvaćaju kožne reakcije, snažne glavobolje, giht, a ponekad i impotenciju. Recimo da uz kratkotrajnu korist upadamo u dugoročne probleme.

Važno je primijetiti da niti jedan od navedenih lijekova ne zatvara donji sfinkter jednjaka, već samo brišu postojeću kiselinu ili blokiraju njen izvor. Dugoročna ovisnost o rezanju kiseline svakako je dobitna kombinacija za farmaciju. Za korisnike sasvim suprotno. Probava bez želučane kiseline je nekompletna, a hranjive tvari se teško apsorbiraju. Time ćete stariti brže nego bi trebali. Dugoročna pothranjenost je opasna avantura.

Obzirom na sve navedeno, najbolji način liječenja žgaravice nije suzbijanje želučane kiseline već poticanje njezinog lučenja. Već sam naveo da osobe sa žgaravicom obično imaju MANJAK želučane kiseline, a samo optimalna jačina kiseline zatvara sfinkter jednjaka, što jedino suzbija povrat te iste kiseline u jednjak. Nadoknađivanje kiseline sigurnim i jeftinim zamjenskim preparatima poboljšava probavu, a žgaravica, nadutost i druge probavne smetnje napokon nestaju. Doduše, ponekad valja razmotriti i moguće alergijske uzroke žgaravice. Dakle, neki tvrde da im žgaravica prestaje kada iz prehrane izbace neke alergene, najčešće mliječne proizvode, gluten, kavu i alkohol.