Sreća ne treba imati ulogu u postizanju ciljeva. Naprotiv, potrebna je dobra strategija

 

Imate li puno želja i ciljeva? Maštate li o nekom putovanju ili pak kako biste napokon mogli skinuti tih nekoliko kilograma viška koje nestašno vise s trbuha?

Razmišljali ste o promjeni posla ili, da se ne usudimo reći, o promjeni karijere? Možda ste pomislili : „Ne u mojim godinama!“ A zašto ne?

Na kraju krajeva, obično najviše žalimo za onime što nismo niti probali napraviti… Već smo se eto držali ustaljene rutine i načina razmišljanja.

Puno želja, no većina ostane samo na razmišljanju, za ne? „Bilo bi lijepo… Kad bi barem… Nisam ja te sreće…“

Srećom, sreća ne treba imati ulogu u postizanju ciljeva. Naprotiv, potrebna je dobra strategija!

 

Planiranje uspjeha

Probleme je dobro definirati na SMART (pametan) način. Smart je akronim engleskih riječi (Specific-Measurable-Achievable-Relevant-Time bound). Bez brige, uskoro će vam biti jasnije o čemu se tu radi:

  1. S (specific) – cilj treba biti specifičan, precizno određen.

U ovom koraku, odgovorite na pitanja:

  • Što želim postići?
  • Zašto je taj cilj važan za mene?
  • Tko je sve uključen u njegovo ostvarenje?
  • Koji mi resursi trebaju te koja su potencijalna ograničenja.

Primjerice, ako želite napredovati korak više na svom poslu, specifičan bi cilj bio: „Želim imati znanja i iskustvo koji su mi potrebni da dođem na tu poziciju, kako bih mogao napredovati u organizaciji i voditi uspješan tim.“

 

  1. M (measurable)mjerljiv. Važno je da cilj na neki način možemo izmjeriti da bi mogli odrediti napredak i ostati motivirani.

Mjerljiv cilj je onaj koji odgovara na pitanja poput:

  • Koliko?
  • Kako ću znati kada sam ostvarila cilj?

Primjerice, kod cilja napredovanja u poslu, mogli bismo odrediti period od 5 godina u kojima želimo dobiti željeno iskustvo i znanje koji su nam potrebni za promociju.

 

  1. A (achievable) – dostižan. Trebamo biti realistični u postavljanju ciljeva. Primjerice, ako se u svibnju sjetimo da trebamo tijelo za bikini, a masne naslage se trenutno prelijevaju preko traperica, vrlo je vjerojatno da to nećemo postići. Ne jer ne možemo, već vremenski okvir nije realan.

Dostižan cilj odgovara na pitanja:

  • Kako mogu postići taj cilj?
  • Koliko je cilj realan, uzevši u obzir neka ograničenja poput financija?

Kod primjera o napredovanju na poslu, je li promocija koju želite realna uzevši u obzir vaše trenutne kvalifikacije i iskustvo? Imate li dovoljno vremena i financija  kako biste završili dodatna usavršavanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada?

Tu je još važno napomenuti da ciljeve trebamo postavljati unutar naše domene djelovanja. Cilj napredovanja na poslu ovisi i o nadređenima te drugim postojećim kandidatima. No, ako postavimo cilj „postići znanje i iskustvo koje će me kvalificirati za tu poziciju“ – takav cilj ovisi samo o nama.

 

  1. R (relevant) – koliko je postizanje cilja osobno nama važno? Motivacija je jako važna u cijelom ovom procesu. U narodu se kaže: „Kada ima volje, ima i načina!“

 

  1. T (time bound)vremenski ograničen. Važno je imati neki vremenski rok.

Ovdje odgovarate na pitanje kada.

  • Što mogu napraviti u sljedeća tri dana/tjedna/mjeseca?
  • Što mogu napraviti danas?

U primjeru napredovanja – postavite si realne vremenske okvire za ostvarivanje podciljeva, npr.: raspitati se u vezi kvalifikacija bitnih za napredovanje u sljedećih tjedan dana, upisati potrebnu edukaciju u sljedećih mjesec dana…

Kroz postavljanje manjih, dobro vremenski postavljenih ciljeva, ostvarivanje glavnog cilja više nam neće izgledati toliko zastrašujuće, zar ne?

 

„Samo je nebo granica“