U razmaku od 2011. do 2015. god. imao sam 5 ruptura lista. Kako da to spriječim, da
se ne ponavlja?

Po ozljedi mišića, događa se cijeljenje, koje ima svoje faze. Prvo, dolazi do krvarenja, potom stvaranja hematoma, nakon čega i do ulaganja kolagenih niti u zonu ozljede, uz istovremenu resorpciju hema­toma. Na kraju, ako je cijeljenje bilo uredno, ostaje ožiljak koji spaja oštećene dijelove mišića. No, tu cijeljenje ne završava. U posljednjoj fazi, tijelo preobli­kuje i smanjuje ožiljak kako bi uspostavilo punu mišićnu fun­k­ciju.

U jednog dijela pacijenata, naročito onda kada se žuri sa povratkom u sport, dolazi do ponovnih manjih oštećenja na prijelazu ožiljka u mišić, te se i na tim mjestima stvara dodatno ožiljkasto tkivo. Spoj ožiljka i mišića nije pravilan, te se sile tlaka i vlaka ne sprovode line­arno, već pod određenim ku­tem, što može stvoriti situaciju trajne slabe karike unutar koje mišić povremeno ponovno rup­turira na istom mjestu, da­kle na spoju sa ožiljkom. Po­novljene rupture na istom mje­stu govore kako je ožiljak naj­verojatnije velik, a liječenje nije bilo sprovedeno kako valja.
U ovakvim situacijama ne­ma brzih rješenja. Prije svega, dobro bi bilo učiniti ultra­zvu­čnu dijagnostiku, kako bi se vi­djela veličina i položaj ožiljka.

Potom slijedi fizioterapija sa ciljem omekšanja ožiljkastog tkiva i stimulacija njegove or­ganizacije. U zavisnosti od kon­kretnog slučaja moguće je to učiniti kombinacijom frikcijske masaže, ultrazvuka, terapije laserom i vježbi istezanja. Druga opcija je terapija udar­nim valom.
U bilo kojoj varijanti, vrijeme je važan faktor jer se ve­zivno tkivo od kojeg je ožiljak sačinjen, remodelira sporo i svako novo, pa makar i malo oštećenje dodatno produžuje proces cijeljenja.

Osobito važan dio punog oporavka jest aerobni trening niskog intenziteta, najbolje bi­ci­kla ili orbitrek i to u obimu od 20-30 minuta, 3-4 puta na tje­dan. Trčanje, sprintevi i na­gle promjene pravca kretanja treba izbjegavati barem tri mje­seca.