12.01.2006.
Krzno
Dlakavost kože je karakteristika svih sisavaca. Dlaka ima ulogu toplinskog izolatora, senzornog osjetila te služi kao zaštita od kemijskih i fizikalnih podražaja koji bi mogli oštetiti kožu. Kod regulacije tjelesne temperature vrlo je važan tip dlake kojom je tijelo prekriveno. Duga, tanka dlaka, koja ima sposobnost pilorekcije (podizanje dlake) je najbolja zaštita od hladnoće. Jednako tako važna je i boja dlake, pa svijetlo obojena dlaka bolje štiti od topline. Krzno se sastoji od primarnih (krovna dlaka) i sekundarnih dlaka (poddlaka), a kod pasa i mačaka i jedne i druge imaju medulu. Mace imaju mnogo više sekundarnih nego primarnih dlaka pa tako na trbuhu na jednu krovnu dlaku dolaze 24 poddlake što čini krzno vrlo gustim, a prema tome i odličnim izolatorom. Kod naših kućnih ljubimaca srećemo se sa različtim tipovima krzna. Kod pasa klasificiramo krzno kao normalno, kratko i dugo. Normalno krzno vidimo kod njemačkog ovčara. Mnogo je veći broj sekundarnih dlaka u odnosu na broj primarnih. Kratko krzno može biti oštro i fino. Oštru dlaku vidimo kod rotwailera te mnogih vrsta terijera. Ovdje su vrlo jake primarne dlake, dok je mnogo manje poddlake. Fino, kratko krzno imaju primjerice boxeri i dobermani. U odnosu na njemačkog ovčara ili rotwailera, ovdje je broj dlaka na kvadratnom centimentru kože mnogo veći, i broj sekundarnih dlaka. Dugačko krzno također možemo podijelitit na fino i oštro. Fino dugo krzno imaju kokeri, chow chow. Ova vrsta dlake je vrlo teška u odnosu na oštru dlaku. Oštru ili vunastu, dugu dlaku imaju pudle, Bedlington terijeri, Kerry blue terijeri. Kod ovih pasmina sekundarne dlake čine 80 % sve dlake na psu.
Kod mačaka je osnovna podjela na kratkodlake i dugodlake mace, no postoji cijeli niz genetskih mutacija koje se očituju na vrsti dlake, a spadaju u pasminske karakteristike. Tako je rex mutacija dovela do kovrčave dlake, a karakteristika je za dvije pasime: Devon rex i Cornish rex.
Dlaka ne raste kontinuirano već u ciklusima. Svaki ciklus sastoji se od perioda rasta u kojem dlačni folikul aktivno stvara dlaku, te perioda odmora u kojem dlaka samo stoji u folikulu dok ne otpadne. Ciklus rasta dlake reguliran je vanjskom temperaturom, svijetlošću, hormonima, prehranom, genetskim faktorima tako da je na neki način dlaka ogledalo općeg zdravlje organizma.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Juha od bundeve i leće
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana