Ako kujica ima dobar apetit i jede velike količine hrane,  a unatoč tome mršavi, za pretpostaviti je da ta hrana ne sadrži dovoljno kalorija pa treba prijeći na kaloričniju hranu

 

Laktacija, dojenje malenih štenaca ili mačića vrlo je zahtjevno za organizam ženke, posebno ako se radi o velikom leglu. U ovom periodu pravilna prehrana kuje ili mace koja doji je od presudne važnosti. Većina kuja ima 5 pari dojki, a mace 4 para. Ponekad je broj dojki neparan, no to je sasvim normalno i ne utječe na kvalitetu dojenja.

Osnovno pravilo za hranjenje ženke u laktaciji koja ima prosječno veliko ili veliko leglo bilo bi da u prvom tjednu dojenja jede jedan i pol puta više nego prije parenja, u drugom tjednu duplo, a u trećem tjednu laktacije tri puta više. Dakle, kada govorimo o maksimalnoj laktaciji kuja će pojesti i tri puta više hrane nego je jela normalno.

Može se računati i tako da u maksimalnoj laktaciji (kada su bebe stare približno 3 tjedna ) ženka treba pojesti 25% više hrane za svako štene.

Treba je  hraniti po želji, odnosno ohrabrivati je da pojede što više. Preporučuje se da joj u ovom periodu hrana i voda budu stalno na raspolaganju, kako bi ona mogla jesti malene obroke, ali svakih sat, dva. Na taj način neće opteretiti želudac, a malim, čestim obrocima tijekom cijelog dana unijeti će dovoljne količine hranjivih tvari.

Najveći problem u prehrani kuje koja doji je da joj se osiguraju dovoljne količine energije kako bi mogla producirati dovoljno mlijeka. Manje kujice imaju veće potrebe po toj energiji, a veće proporcionalno manje potrebe.

Nervoza ili jednostavno temperament nekih pasa povećavaju dodatno potrebe po energiji.

Zato za vrijeme dojenja treba davati visoko kvalitetnu gotovu hranu predviđenu za štenad koja raste odnosno onu predviđenu baš za ženke u laktaciji.  Mnoge komercijalne hrane neće zadovoljiti ove potrebe, pa možemo reći da je laktacija u velikom leglu i svojevrstan test kvalitete hrane  koju dajemo kuji. Ako  kujica ima dobar apetit i jede velike količine hrane,  a unatoč tome mršavi, za pretpostaviti je da ta hrana ne sadrži dovoljno kalorija pa treba prijeći na kaloričniju hranu.  Druga je mogućnost dodati mast u hranu - u ovom slučaju nije važno radi li se o biljnoj ili životinjskoj masti jer ono što nam treba su kalorije.

Opet, hrana se ne smije previše "zamastiti"  jer to može rezultirati uzimanjem manjih količina hrane.

U drugom tjednu laktacije kuje često znaju promijeniti ponašanje i pokazivati određeni vid antipatije  prema štencama. U tom slučaju može se dodavati male doze C vitamina na dan oko 100 mg dnevno.

Što se tiče dohrane štenadi do 3 tjedna starosti preporučila bih  jedino komercijalne formule koje zamjenjuju kujino mlijeko jer zamjenske hrane koje neki vlasnici sami pripremaju vrlo često izazovu proljev u tako male štenadi.

Posebnu pozornost treba obratiti na dojke upravo u periodu kada su maleni stari tri tjedna. Tada njihovi oštri noktići mogu oštetiti nabreklo tkivo dojke što otvara put infekciji. Najbolje ih je prati čistom mlakom vodom i to po mogućnosti prije svakog hranjenja. Ukoliko primijetite ranice na dojkama ili crvenilo i bolnost svakako treba potražiti savjet veterinara jer to može značiti da je došlo do mastitisa - upale mliječne žlijezde.

 S tri tjedna počinjemo s dohranom štenadi , pa će oni tada sisati sve manje što će dovesti do smanjivanja produkcije mlijeka i do smanjivanja mliječnih žlijezda. Posebna tema je lažna trudnoća, kada kujice imaju mlijeko, a nema štenaca.