Najčešća je upotreba lazarkinje kao biljke koja djeluje umirujuće. U tu svrhu koristi se jastuk punjen suhom biljkom, čaj, prah i vino

 

Lazarkinja (Asperula odorata) se često može naći u planinskim sjenovitim bukovim šumama gdje je dovoljno vlage, a tlo je prekriveno samo lišćem, bez trave. Lazarkinja voli rasti na područjima gdje ćete naći i vrbovicu i zlatnicu.

Ima vrlo ugodan miris koji potječe od kumarina koji se u potpunosti razvije kada se biljka do kraja posuši. Bere se u cvatu, cvate u lipnju i srpnju. U Hrvatskoj je popisano 26 vrsta asperula, no upravo je odorata najčešća.

Lazarkinja se koristi kao biljka koja smiruje nervozu, kao biljka koja potiče izbacivanje vode iz organizma, biljka koja čisti krv i osnažuje jetru i slezenu te kao biljka koja smanjuje napetost želuca, glave i srca.

No, ipak najčešća je upotreba lazarkinje kao biljke koja djeluje umirujuće. U tu svrhu koristi se jastuk punjen suhom biljkom, čaj, prah i vino.

Čaj od lazarkinje pije se samostalno ili se miješa s jaglacem u jednakim omjerima. Ova kombinacija osim što djeluje umirujuće djeluje i kod velikog kašlja koji ne staje pa se ne može disati.

Čaj od čiste lazarkinje spravlja se na način da se 1 velika žlica usitnjene suhe biljke prelije s 3 dcl kipuće vode i pusti stajati 5 do 10 minuta. Procijedi se, doda se velika žlica meda i, ako je prehlada, sok od pola limuna. Napitak se popije 20 minuta prije spavanja i legne se u toplu postelju. Ovaj čaj umiruje i djeluje antiseptički. Može se i piti tokom dana.

Prah od lazarkinje se radi, naravno, od suhe biljke ubrane u cvatu. Pola čajne žličice pomiješa se s malo meda, pekmeza ili vrhnja i pojede pola sata prije spavanja.

Vino od lazarkinje radi se s bijelim domaćim kvalitetnim vinom. Svježa biljka ubrana u cvatnji nasjecka se i stavi u zdjelu, nadolije se toliko vina da prekrije biljku i pusti odstajati sat do dva. Vino se onda procijedi i pije se dnevno jedna do dvije čaše s dodatkom meda.