Bolovi u peti, naročito pri ho­danju, čest su razlog radi kojega pacijenti traže pomoć u Sci­pionu. Dva su najčešća uz­roka takvih smetnji. Jedan je plantarni fascitis (popularni “petni trn” ), dok je drugi upala, odnosno bolno stanje ahilove tetive, na njenom hvatištu za petnu ko­st. Ta su dva stanja, u stvari, jed­no te isto. Naime, ši­roki ligame­nt stopala, kojeg nazivamo plantarna fascija možemo nazvati i produžet­kom ahilove tetive koji se proteže gotovo do nožnih prs­tiju. Tako ova dva bolna stanja po­staju u stvari jedan te isti sindrom prenaprezanja, koji se ma­­nifestira na dva različita načina.

No, pored “pravih” bolnih sta­nja ahilove tetive koji pod­razumijevaju njeno manje ili veće oštećenje, u praksi vidimo i situacije koje posve naliče na one prave, ali to nisu. Bolnost pri hodanju, bolnost na dodir na hvatištu ahilove tetive za petnu kost, sve je tu, ali ne­dostaje ošte­ćenje, bilo tetive ili kosti. Iako je moguće da i takvi pacijenti imaju oštećenja koja nisu vidljiva na palpaciju, ili kroz ultra­zvučnu ili RTG di­jagnostiku, češće no drugačije, radi se o mehaničkom poreme­ćaju koji svoje korijene ima u slabije po­kretnim malim zglo­bovima sto­pala, naročito oni­ma ispod kiči­ce. Prepozna­va­nje ovakvih stanja izrazito je važno, jer kod njih klasična fizioterapija usmjerena na smi­rivanje upale i poticanje ci­je­ljenja, neće biti od pomoći, a simptomi mogu trajati i godinama.

Jedan takav ekstremni pri­mjer imali smo prošloga mjeseca. Muškarac, 49 godina, sa bo­lovima u desnoj peti koji su prisutni već godinu i pol. Do sada je bio na više fizioterapija, terapiji udarnim valom, kontinuirano izvodi vježbe isteza­nja, nosi ortopedske uloške, ali se bolnost ne smanjuje. Pre­gledom, jasno se ustanovila slaba pokretljivost tzv. subtalarnih zglobova, te ne­k­ih zglo­bova tarsusa. Učinjena je jedna terapija mobilizacijskim tehni­kama u trajanju od 10-ak minuta. Odmah po terapiji nije bilo bolova pri hodanju niti na dodir, kao niti na kontroli tri tjedna poslije.

Ponekad, kompleksni pro­ble­mi imaju jednostavna rje­šenja.