Postupak legalizacije medicinskog kanabisa najavljen je odavno, ali do primjene još nije došlo (trenutno su izbori do­da­tno zakočili proces). Rasprave i usuglašavanja oko ovakvih pi­tanja uvijek traju beskrajno du­go. Zanimljivo, svi podržavaju legalizaciju, ali uvjeren sam da gro javnosti uopće ne zna što najavljena legalizacija konkretno donosi. Dakle, za sada se neće legalizirati uzgoj medicinskog kanabisa u kućnim uvjetima. A pogotovo se neće legali­zirati ulje kanabisa po metodi Ricka Simpsona (da ne bude za­bune, takvo ulje neće se moći kupiti u ljekarni na recept). Ono što će se uskoro legalizirati, to je nekoliko uvoznih lijekova na bazi (većinom) sintetskih kana­binoida. To su Cesamet, Mari­nol i Sativex. Uz to, već smo oglušili od stalnog naglašavanja da ti preparati ni u kojem slu­čaju (djelomično ili potpuno) ne liječe rak ili išta drugo. Već samo ublažavaju posljedice ke­moterapije. Ili ponešto ubla­ža­vaju teško stanje kod multiple skleroze ili AIDS-a. U cijelosti se slažem da je doseg preparata upravo takav. Količina aktivnih tvari vrlo je mala, a sintetički THC i CBD imaju malo veze sa sinergijskim djelovanjem više od 500 sastojaka ove jedinstvene i čudesne biljke. Zašto mi se čini da je prirodni kanabis nepoželjna roba za farmaceutsku industriju?

Zapravo, zaključak je lako izvesti. Sustav profita stavlja ka­nabis u izrazito neravnopravan položaj. Farmaceutske tvrt­ke NE ŽELE uložiti ni vrijeme ni novac u tvar koju ne mogu pa­tentirati. Uz to, ulje kanabisa može se spraviti u kućnim uvjetima, a PRAVO ULJE MEDICIN­SKOG KANA­BISA ima izrazito selektivno (bez štetnog djelovanja na zdrave stanice) protutumorsko djelovanje. Svaki li­jek, koji ne kupujete u ljekarni, predstavlja izmaklu dobit. Up­ravo zbog toga, prizvuka narkomanije nikada se nećemo otres­ti. To bi nas trebalo distancirati od nekakve ozbiljne i šire upo­trebe. Stvarno, koliko je kanabis siguran? Razina sigurnosti lije­kova mjeri se odnosom između obično djelotvorne doze i doze koja donosi po život opasne nuspojave. To je terapijski in­deks. Što je on veći, lijek je korisniji. Ukratko, terapijski indeks kanabisa je 40.000:1, a aspirina svega 25:1.

Dr. Donald Tashkim je pro­veo 30-godišnje istraživanje na 1000 ispitanika, kako bi provjerio hipotezu da pušenje marihuane uzrokuje rak pluća. Iz­nenađujuće, čak ni dugotrajni i strastveni pušači marihuane nisu pokazivali baš nikakve ab­normalnosti plućne funkcije. Njihovo zdravstveno stanje bilo je bolje od kontrolne skupine, koja uopće nije pušila. Još nešto, kancerogeno djelovanje duhanskog katrana deaktivira se pu­šenjem marihuane. Zbog toga je učestalost raka pluća (ali i nekih drugih oblika raka) ma­nja. Mno­gi kažu da kanabis donosi onaj istinski životni sklad i čvrsto zdravlje. Dugo­vječnost, koju nam još uvijek dopuštaju samo na kapaljku.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]

Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!