09.05.2002.
Liječenje piodermije
Mehanizmi nastanka gnojne upale kože u pasa su vrlo kompleksni pa je takvo i liječenje. Takve bolesti najčešći su razlog nezadovoljstva vlasnika veterinarom. Nerijetko se srećemo sa razočaranim vlasnicima koji svojeg psa mjesecima vode na terapiju, a da to nema dugotrajnijeg efekta, te potraže drugo mišljenje. Međutim, moram naglasiti da u ovakvim slučajevima veterinari zaista nisu krivi što liječenje dugo traje, jednostavno zato što se radi o takvim oboljenjima koje je ponekad potrebno tretirati godinama. Dakle, recidivi piodermija su sasvim očekivana stvar i u liječenju treba biti jako strpljiv i uporan. Nažalost, ne postoji čaroban lijek koji bi takve stvari riješio jednom zauvijek.
Liječenje mora biti usmjereno na nekoliko strana - moramo smanjiti bakterijsku floru na koži, ustanoviti eventualne skrivene bolesti koje mogu biti prisutne kod takvih pasa, te ublažiti svrbež.
Takvo liječenje započinjemo kombinacijom nekoliko lijekova koje obično psi uzimaju u tabletama, kako ne bi morali dolaziti svaki dan u veterinarsku ambulantu. Osim davanja tableta, obično vlasniku dajemo upute i za lokalni tretman kože antiseptičkim sredstvima. Uz to, preporučimo hranjenje hipoalergenom hranom, kako bismo smanjili mogućnost alergija.
Ponovno ću naglasiti da je liječenje dugotrajno, a nerijetko je sa pauzama i doživotno. Kod pasa koji pate od ovakvih kožnih problema posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od buha i krpelja. Naime, dođe li takva bolesna, nadražena koža još u kontakt i sa parazitima, cijela se stvar dodatno zakomplicira.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Špageti s vongolama
Ovo jelo savršen je izbor za ljubitelje jednostavne, ali vrhunske mediteranske kuhinje!
Sezonska kuhinja
Panna cotta od jagoda – savršena proljetna slastica
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti
Sezonska kuhinja
Zavijuljci od limuna, maka i kardamoma
Početak proljeća idealan je trenutak za mirisnu kulinarsku avanturu, a ovi zavijuljci od limuna, maka i kardamoma savršeno spajaju slatkoću i začinsku dubinu u svakom zalogaju