09.05.2002.
Liječenje piodermije
Mehanizmi nastanka gnojne upale kože u pasa su vrlo kompleksni pa je takvo i liječenje. Takve bolesti najčešći su razlog nezadovoljstva vlasnika veterinarom. Nerijetko se srećemo sa razočaranim vlasnicima koji svojeg psa mjesecima vode na terapiju, a da to nema dugotrajnijeg efekta, te potraže drugo mišljenje. Međutim, moram naglasiti da u ovakvim slučajevima veterinari zaista nisu krivi što liječenje dugo traje, jednostavno zato što se radi o takvim oboljenjima koje je ponekad potrebno tretirati godinama. Dakle, recidivi piodermija su sasvim očekivana stvar i u liječenju treba biti jako strpljiv i uporan. Nažalost, ne postoji čaroban lijek koji bi takve stvari riješio jednom zauvijek.
Liječenje mora biti usmjereno na nekoliko strana - moramo smanjiti bakterijsku floru na koži, ustanoviti eventualne skrivene bolesti koje mogu biti prisutne kod takvih pasa, te ublažiti svrbež.
Takvo liječenje započinjemo kombinacijom nekoliko lijekova koje obično psi uzimaju u tabletama, kako ne bi morali dolaziti svaki dan u veterinarsku ambulantu. Osim davanja tableta, obično vlasniku dajemo upute i za lokalni tretman kože antiseptičkim sredstvima. Uz to, preporučimo hranjenje hipoalergenom hranom, kako bismo smanjili mogućnost alergija.
Ponovno ću naglasiti da je liječenje dugotrajno, a nerijetko je sa pauzama i doživotno. Kod pasa koji pate od ovakvih kožnih problema posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od buha i krpelja. Naime, dođe li takva bolesna, nadražena koža još u kontakt i sa parazitima, cijela se stvar dodatno zakomplicira.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Juha od bundeve i leće
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana